Közeledés

2023.04.26. 18:23

Osztrák belügyminiszter: jelentős előrelépés történt az illegális migráció elleni küzdelemben, de még hosszú az út

Jelentős előrelépés történt az illegális migráció elleni küzdelemben, de még hosszú az út az Európai Unió külső határainak hatékony védelméig - jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerdán Bukarestben.

Forrás: Lucian Bode/Facebook

Agerpres

Román hivatali kollégájával, Lucian Bodéval közös sajtótájékoztatóján Karner rámutatott, megérti a román nép elvárásait a schengeni csatlakozási folyamatban való továbblépést illetően, de jelen pillanatban az osztrák állampolgárokat is ellenőrzik a Németországgal közös határon. "Jelentős előrelépések történtek, a jó úton haladunk, de még hosszú az út" – fogalmazott.

Az embercsempészet elleni küzdelem kapcsán kiemelte a Román Rendőrség fontos szerepét, és méltányolta munkájukat, amelynek köszönhetően több romániai származású embercsempészt is sikerült letartóztatni.

Karner ismét hangsúlyozta, nyomást kell gyakorolni az Európai Bizottságra az EU külső határainak biztonságosabbá tétele érdekében. Azt, hogy a külső határvédelem a jelenlegi formában nem működik, jól példázza az a tény, hogy tavaly több mint 110 ezer illegális bevándorló kért menedékjogot Ausztriában, akik közül több mint 80 ezret nem regisztráltak korábban – nyomatékosította.

A Románia részvételével zajló, az uniós menekültügyi eljárások és határigazgatás hatékonyságának javítását célzó kísérleti projekt kapcsán az osztrák belügyminiszter azt mondta, örömmel vette tudomásul, hogy ennek már megmutatkoznak az eredményei, különösen a menekültügyi és a visszatérítési eljárásokban észlelhető a javulás. Gerhard Karner megerősítette, hogy román hivatali kollégájával megállapodtak egy cselekvési tervről, amely az illegális migráció elleni küzdelemre vonatkozó konkrét intézkedéseket tartalmaz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában