Mezőgazdaság

2023.04.06. 16:33

Ciucă: Az Európai Bizottsággal közösen megoldásokat keresünk az ukrán gabonaexport hatásainak csökkentésére

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

A kormány konkrét intézkedéseket dolgozott ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelők védelmére, és az Európai Bizottság képviselőivel közösen olyan megoldások feltérképezésére készül, amelyekkel csökkenthetők azok a hatások, amelyeket az ukrán gabona tranzitja és exportja gyakorol az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdasági termelőire - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Nicolae Ciucă.
A kormányfőt arról kérdezték az újságírók: megtartja-e annak ellenére tisztségében a kormányváltásig a mezőgazdasági minisztert, hogy Petre Daea nem tudta kialkudni a román mezőgazdaság számára szükséges európai forrásokat. Ciucát szembesítették azzal is, hogy a lengyel mezőgazdasági miniszter lemondott, miután az Európai Bizottság a lengyel gazdáknak szánt támogatásokról döntött.
Válaszában a miniszterelnök kifejtette: a kormány konkrét intézkedéseket dolgozott ki a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelők védelmére, mert tudatában van az ukrán gabonatranzit következményeinek. Ugyanakkor a gazdák megértését kérte. „Meggyőződésem, hogy továbbra is együtt tudunk működni olyan megoldások azonosításában, amelyekkel a lehető legkisebbre csökkenthető ezeknek a következményeknek a hatása a romániai gazdákra” - fogalmazott Ciucă.
A miniszterelnök emlékeztetett arra is, hogy több más tagállam kormányfőjével együtt levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnökének, amelyben uniós források mozgósítását kérték a veszteséget szenvedett mezőgazdasági termelők támogatására. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában