Felszólítás

2023.04.19. 20:49

Az EB felszólította Romániát, hogy szüntesse meg a villamosenergia-export korlátozását

Illusztráció

Agerpres

Felszólító levél útján kötelezettségszegési eljárást indít az Európai Bizottság (EB) Románia ellen a villamosenergia-exportot korlátozó bukaresti intézkedések miatt. Az EB szerdai közleménye szerint a villamosenergia-kivitelt korlátozó romániai intézkedések sértik az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 35. és 36. cikkét, az (EU) 2019/944-es irányelvet és a villamos energia belső piacáról szóló (EU) 2019/943-as rendeletet.

"A Bizottság szerint a szóban forgó intézkedések az EUMSZ 35. cikke értelmében a kivitelre vonatkozó mennyiségi korlátozással azonos hatásúak, és az EUMSZ 36. cikke alapján nem indokolhatók meg. Ugyanezen okokból az intézkedés úgy tekinthető, hogy sérti a fentebb említett villamosenergia-irányelvet és a villamosenergia-rendeletet is" – nyomatékosították a közleményben.

Romániának két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a levélre és orvosolja az EB által feltárt hiányosságokat. Ha nem kap kielégítő választ, az Európai Bizottság indoklással ellátott véleményt adhat ki az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában