Külügyminisztérium

2023.04.14. 17:44

A román-lengyel szolidaritás napjává nyilvánították március 3-át

Archív felvétel

Forrás: MAE

Agerpres

A külügyminisztérium közleményben üdvözölte pénteken, hogy a román-lengyel szolidaritás napjává nyilvánították március 3-át.
A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a román-lengyel szolidaritás napja a két ország külügyminisztere, Bogdan Aurescu és Zbigniew Rau közös kezdeményezésének eredménye.
A március 3-át a román-lengyel szolidaritás napjává nyilvánító törvény április 14-én lépett érvénybe; ezzel egyidejűleg a lengyel parlament is elfogadta az erről szóló határozatot.
A törvény lehetőséget teremt arra, hogy minden év március 3-án diplomáciai, kulturális és oktatási rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a két ország közötti kiemelkedő kapcsolatokra - derül ki a közleményből.
A külügyi tárca tájékoztatása szerint március 3. különleges szimbolikával bír a román-lengyel kétoldalú kapcsolatokban, ugyanis 1921. március 3-án írta alá a Román Királyság és a Lengyel Köztársaság közötti védelmi szövetségről szóló egyezményt a két akkori külügyminiszter, Take Ionescu és Eustachy Sapieha, államfőik, I. Ferdinánd király és Jozef Pilsudski marsall felhatalmazásával. A dokumentumban a két fél vállalta, hogy keleti határaik elleni indokolatlan támadás esetén fegyveres segítséget nyújtanak egymásnak.
A külügyminisztérium leszögezi, hogy a jelenlegi rendkívül feszült geopolitikai helyzetben Lengyelország Románia kulcsfontosságú stratégiai partnere és megbízható szövetségese. A szoros biztonsági és védelmi kapcsolatokhoz szilárd gazdasági, többek között kereskedelmi kapcsolatok és kiterjedt ágazati együttműködés párosul olyan területeken, mint az infrastruktúra és konnektivitás, energia, ipar, mezőgazdaság, szociális védelem és társadalmi befogadás, környezetvédelem, regionális fejlesztés, kultúra, oktatás és sport.
A Románia és a Lengyel Köztársaság közötti szoros kapcsolatokat megerősítő és ünneplő román-lengyel szolidaritási nap lehetőséget jelent a kétoldalú kapcsolatok további bővítésére és elmélyítésére, emlékeztetve arra, hogy az előttünk álló geopolitikai és biztonsági kihívásokkal szemben a közös válasz a szövetséges és partnerállamok szolidaritásában és egységes fellépésében rejlik - olvasható a külügyi tárca közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában