Felelősségbiztosítás

2023.03.24. 15:27

Ciucă: A kormány jövő héten fogja elfogadni az RCA-kötvények árának maximálásáról szóló határozattervezetet

A kormány jövő heti ülésén tervezi elfogadni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) díjak maximálásáról szóló határozattervezetet, miután a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) összehangolja azt a közvita nyomán beérkezett észrevételekkel - jelentette ki pénteken Nicolae Ciucă.

Forrás: gov.ro

Agerpres
'Jövő héten fogjuk elfogadni, miután az ASF ismét elküldi nekünk a módosított változatot' - mondta a miniszterelnök a kormányülésen.
Daniel Apostol, az ASF szóvivője pénteken bejelentette, hogy visszavonták a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakról szóló tervezetet, hogy a beküldött észrevételeket elemezzék.
A biztosítási ügynökök pénteken bejelentették, hogy ellenzik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak maximálásáról szóló határozattervezetet, mivel az rendkívül negatív hatással lesz mind a biztosítások piacára, mind a fogyasztókra, illetve a közúti közlekedés valamennyi résztvevőjére.
A biztosításközvetítő és tanácsadó társaságok országos szövetsége (UNSICAR) és a biztosítási és viszontbiztosítási ügynökök munkáltatói szövetsége (PRBAR) közös közleménye szerint fennáll a veszélye annak, hogy az RCA árát hat hónapra befagyasztó határozat kvázi megbénítja a biztosítási piacot.
Ezért az UNSICAR és a PRBAR a tervezet visszavonására és a piac valamennyi szereplőjével (fogyasztók, biztosítók, biztosítási forgalmazók, szolgáltatók) folytatott párbeszéd megkezdésére szólít fel, amelynek során valamennyi érintett fél álláspontját ismertetni lehet, és közösen konstruktív és közép és hosszú távú előnyökkel bíró megoldásokat lehet találni a biztosítottak, valamint a piac valamennyi szereplőjének számára.
A Romániai Biztosítók és Viszontbiztosítók Országos Szövetsége (UNSAR) és több más ágazati szakmai szervezet csütörtöki közös közleménye szerint az RCA árát hat hónapra befagyasztó határozat még nagyobb zűrzavart keltene a biztosítási piacon, ezért a tervezet módosításra szorul. Emellett szerintük további intézkedésekre lenne szükség az érdekelt felek bevonásával a gépjármű-biztosítási piac stabilizálására, többek között a közúti balesetek gyakoriságának és súlyosságának csökkentését célzó országos projekt elindítására.
A pénzügyminisztérium szerdán közvitára bocsátotta azt a kormányhatározat-tervezetet, amelyik szerint a biztosítók hat hónapig a 2022. március elseji tarifáknál magasabb áron nem értékesíthetnek RCA-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában