Egészségügy

2023.02.04. 17:19

Rafila: A hálapénz kérése elfogadhatatlan bűncselekmény

Illusztráció

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint 'teljességgel elfogadhatatlan', hogy az orvosok pénzt vagy anyagi javakat kérjenek a betegektől a szolgáltatásaikért. A Prima TV-nek nyilatkozó tárcavezető szombaton kifejtette: a hálapénz követelése bűncselekmény, amit a pácienseknek is el kell utasítaniuk. Másfelől szerinte nem szabad 'a másik végletbe esni', és egy doboz édesség vagy egy csokor virág elfogadását jogtalan haszonszerzésnek minősíteni.

Az egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy a hálapénz jelenségéről nyíltan kell beszélni. Szerinte meg kell értetni a páciensekkel: nincs szükség arra, hogy a köszönetüket pénzben vagy anyagi javakban fejezzék ki. 'Az orvos számára a legnagyobb hála az, hogy a betege meggyógyult, és elégedett a kapott orvosi szolgáltatásokkal' - fogalmazott Rafila.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint megengedett, hogy egy orvos az állami egészségügy mellett a magánszférában is dolgozzon, ha nincs átfedés a két munkaidő között, és írásban vállalja, hogy nem utal be beteget abból az állami kórházból, amelynek alkalmazottja, egy olyan magánkórházba, 'ahol esetleg jómaga vagy egy ismerőse dolgozik'.

A tárcavezető a Prima TV-nek nyilatkozva szombaton kifejtette: nincsenek jogi eszközei annak megakadályozására, hogy az állami egészségügyben dolgozó orvosok a munkaidejük lejárta után a magánszférában praktizáljanak.

Rafila szerint nyomon kell követni, hogy milyen utat járnak be a betegek az egészségügyben. 'Az megengedhetetlen, hogy egy orvos a pácienst az állami kórházban az állami intézmény eszközeivel vizsgálja meg, majd átirányítsa egy magánkórházba' - magyarázta.

A miniszter szerint ez utóbbi tiltás nem korlátozza azt, hogy az orvosok az állami egészségügy mellett a magánszférában is dolgozzanak. 'Azzal a feltétellel, hogy akár írásban is vállalják: ledolgozzák a munkaidejüket az állami kórházban, és nem irányítják át a betegeiket egy olyan magánkórházba, ahol esetleg ők vagy egy ismerősük dolgozik' - részletezte Rafila.

A tárcavezető hozzátette, hogy egy ilyen kötelezettségvállalást nem lenne bonyolult a gyakorlatban megvalósítani, és alá lehetne íratni valamennyi orvossal, aki az állami mellett magánegészségügyi intézményekben is dolgozik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában