Felhívás

2023.02.03. 17:07

Katasztrófavédelem: lehetőleg ne induljanak útnak hóviharban

Agerpres

Felhívást intézett az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) a járművezetőkhöz, hogy amennyiben lehet, ne induljanak útnak erős havazásban, hóviharban. Az országos meteorológiai szolgálat szerint ugyanis vasárnap estig havazás, felerősödő szél és hóvihar várható a hegyvidéken.

Az IGSU Facebook-bejegyzésben kéri a járművezetőket, hogy lehetőleg ne vezessenek erős havazásban, hóviharban, és ha az utazás elkerülhetetlen, csak téliesített gépkocsival induljanak útnak, amelyet téli gumiabroncsokkal, hólánccal, egy kis zsák homokkal és lapáttal szereltek fel.

Javasolják továbbá, hogy a sofőrök előzetesen tájékozódjanak az út állapotáról és a várható időjárásról, figyeljenek a hatóságok üzeneteire.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy életveszélyes a földre esett vezetékekhez, villanyoszlopokhoz érni, vagy fa, oszlop, ingatag építmény, félkész épület vagy reklámtáblák közelében keresni menedéket a vihar elől.

A https://fiipregatit.ro oldalon lehet tájékozódni arról, miként tanácsos viselkedni vészhelyzet esetén - teszi hozzá a hatóság.

Az országos meteorológiai szolgálat pénteki előrejelzése szerint az ország nagy részében vasárnap délutánig mérsékelt havazásra és a szél erősödésére, 26 megye hegyvidékén pedig sűrű havazásra és hóviharokra lehet számítani.

A prognózis szerint péntek 10 órától vasárnap 18 óráig az északnyugati régiókban kezdődő havazás fokozatosan kiterjed az ország nagy részére. Helyenként friss hóréteg képződik, főként a magasan fekvő területeken. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-30 litert négyzetméterenként, főként a nyugati országrészben.

A szél helyenként és átmenetileg erősödik, sebessége az ország nagy részében eléri az 50-60 kilométert, a hegyekben pedig a 65-75 kilométert óránként. A szél erősödését időszakosan havazás fogja kísérni.

Ugyanakkor péntek 20 órától vasárnap 18 óráig az ország 26 megyéjében 1800 méter fölött 80-90 km/h-nál nagyobb sebességű szél és hóviharok várhatók, a látótávolság csökken. A sárga jelzésű figyelmeztetés szerint a Déli-Kárpátok nyugati részében lehulló csapadékmennyiség eléri a 30-40 litert négyzetméterenként.

A meteorológusok szerint vasárnaptól lehűlés, éjszakánként fagyos idő várható, főként a Kárpátokon belül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában