Beruházás

2023.01.10. 13:17

Nagy-Bege Zoltán: Nem hinném, hogy 2030 előtt beindulhat a szélenergiatermelés a Fekete-tengeren

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán nem tartja valószínűnek, hogy 2030 előtt beindulhat a szélenergiatermelés a Fekete-tengeren, mert még nem valósultak meg az ehhez szükséges beruházások. A szakember egy keddi bukaresti szakmai konferencián elmondta, a fenntartható jövő biztosításához Romániának energiaügyi szempontból nagyobb, 2050-ig tartó távlatokban kellene gondolkodnia, és elsősorban az ipari energiafogyasztásra kellene összpontosítania.
„El kell gondolkodnunk azon, hogyan nézzen ki Románia gazdasága és ipara 2050-ben” - jelentette ki. Szerinte csak az ország fejlődésre való törekvésén múlik, hogy ki tudja-e majd aknázni a Fekete-tengerhez kapcsolódó energiapotenciálját, beleértve a földgázkitermelést, a szél- és a napenergiát. „Én személy szerint szkeptikus vagyok abban a tekintetben, hogy 2030-ra képesek leszünk ezeket a beruházásokat megvalósítani” - fogalmazott az ANRE alelnöke.
Nagy-Bege Zoltán szerint Romániának 2023 végére törvényt kell alkotnia a tengeri szélenergiáról, együttműködési megállapodást kell kötnie Bulgáriával, és egy támogatási rendszert is kell dolgoznia ahhoz, hogy 2030-ig egyáltalán beindulhassanak a fekete-tengeri beruházások.
A Energy Policy Group nevű független think tank kedden egy szakmai konferencián mutatta be a közös román-bolgár energiaszigetre (Energy Island) vonatkozó koncepcióját, amelyik a szervezet szerint megoldást jelenthet a fekete-tengeri szélenergiatermelés méretgazdaságos beindítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában