Előrejelzés

2023.01.19. 19:03

Hóviharok és bőséges csapadék várható 10 megye hegyvidékén péntek estig

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Péntek estig meghosszabbították a meteorológusok a hóviharra és bőséges csapadékra figyelmeztető, 10 megyére érvényes másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást. A hegyvidékre, Olt megye északi részére és Dobrudzsára a heves szél és esőzések miatt kiadott elsőfokú (sárga jelzésű) riasztás szombat reggelig érvényes.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerint csütörtök délután 2 órától péntek este 8 óráig a Déli-Kárpátokban bőséges csapadék várható, mennyisége meghaladja majd az 50-70 litert négyzetméterenként. Előbb esőre, majd a pénteki nap folyamán az 1200 méter fölötti térségekben havazásra lehet számítani, helyenként jelentős hóréteg rakódik le.
A magasan fekvő régiókban, 1700 méter fölött, időnként heves hóviharok várhatók (a széllökések sebessége meghaladhatja a 100-110 kilométert óránként), ami a látótávolság jelentős csökkenéséhez vezet. A következő megyéket érinti a másodfokú riasztás: Brassó, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Szeben, Vâlcea, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Gorj.
Érvényben lesz ugyanakkor szombat hajnali 2 óráig egy erős szélre és bőséges csapadékra figyelmeztető elsőfokú riasztás is hegyvidéken és Olténia északi részén. Csütörtökön esőkre, péntektől már havazásra lehet számítani a hegyekben. A lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-40 litert négyzetméterenként.
Dobrudzsában átmenetileg erős, óránkénti 55-65 kilométeres sebességű széllökések várhatók. A szél sebessége magas hegyvidéken a 70-90 kilométer/órás sebességet is eléri, hóviharokat idézve elő. A meteorológusok szerint pénteken vegyes csapadékra lehet számítani az ország nyugati, északnyugati és középső részének alacsonyan fekvő térségeiben is, a szél pedig az ország többi részében is átmenetileg megerősödik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában