Költségvetés

2022.12.09. 15:12

Tanulók Országos Tanácsa: Az oktatási tárca 2023-as büdzséje az elmúlt évek legalacsonyabb költségvetése

Illusztráció

Agerpres

Az oktatási tárca tervbe vett 2023-as költségvetése az elmúlt évek legalacsonyabb büdzséje - állítják a Tanulók Országos Tanácsának (CNE) képviselői, és felszólítják a parlamentet, hogy oly módon módosítsa majd a 2023-as állami büdzsétervezetet, hogy az oktatás „valóban a konkrét igényekhez igazított finanszírozást élvezhessen”.
A CNE pénteki közleményében leszögezi: megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy a román kormány csütörtökön úgy döntött, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2,1%-át fordítja az oktatási minisztérium költségvetésére, ami az elmúlt évek legalacsonyabb költségvetése. „Bár arról számoltak be, hogy a tanügyi tárca költségvetése 2022-hez képest növekszik, és eléri a GDP 3,2%-át, hangsúlyozzuk, hogy az 1,1%-os különbséget az oktatás címszó alatt előirányzott összes költség összeadásával számították ki, beleértve a helyi, megyei és egyéb intézmények költségvetését is” - olvasható a közleményben.
A CNE szerint emiatt nem valósul meg sok olyan nagyberuházási lehetőség, amely valódi reformot hozhatott volna az oktatási rendszerbe. „Lényegében a kormány a költségvetési tervezet jóváhagyásával úgy döntött, hogy nyilvánosan vállalja az elmúlt évben tett valamennyi kötelezettségvállalás és nyilatkozat megszegését, különösen a Képzett Románia projekttel kapcsolatban, amely az oktatásra fordított költségvetési források megduplázását követelte volna meg” - állítja közleményében a tanulók tanácsa.
Az oktatási minisztérium Facebook-oldalán szerdán közzétett adatok szerint a tárca 2023-as költségvetése 49,509 milliárd lej lesz, azaz a GDP 3,2 százalékát teszi ki. A tárca képviselői szerint ez a büdzsé 6,032 milliárd lejjel nagyobb, mint a 2022-re előirányzott költségvetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában