Különnyugdíj

2022.12.28. 18:49

Jóváhagyta a kormány a szolgálati nyugdíjakat szabályozó törvénytervezetet

Forrás: Facebook/Románia Kormánya

Agerpres

Jóváhagyta szerdai ülésén a kormány a nem járulékalapú, úgynevezett különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. Marius Budăi munkaügyi miniszter a kormányülés után elmondta, hogy a szolgálati nyugdíjakat szabályozó jogszabályjavaslatot az új ülésszakban, február elseje után fogja majd megvitatni a parlament.
A tárcavezető leszögezte, hogy a tervezet kidolgozásakor figyelembe vették az országos helyreállítási terv (PNRR) előírásait, az alkotmánybíróság vonatkozó döntéseit és az átláthatóságra is odafigyeltek. Egy tavaly decemberi memorandum előírásainak megfelelően valamennyi minisztert bevonták a jogszabályjavaslatot összeállító munkacsoportba.
Marius Budăi hozzátette, a bírák és ügyészek, az alkotmánybírák, a számvevőszék személyzete, a diplomaták, a polgári légiközlekedési személyzet, a parlamenti köztisztviselők nyugdíját, valamint a katonai nyugdíjakat szabályozó tervezet egyik fő célja a járandóságokkal járó költségvetési kiadások csökkentése. Valamennyi érintett kategóriához tartozó személy különnyugdíjának összege az utolsó 12 ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetése átlagának a 65 százaléka lesz, szemben az eddigi 80 százalékkal. Ez alól csak a bírák és ügyészek képeznek kivételt, esetükben ugyanis továbbra is a 12 egymást követő hónapban kapott nettó bér 80 százaléka marad a különnyugdíj összege, mivel erről alkotmánybírósági döntés rendelkezik - magyarázta.
Egy másik fontos elv, hogy a nyugdíj összege nem lehet nagyobb a nyugdíjas személy korábbi fizetésénél. Ezért az összes nyugdíjat újraszámolják a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított hat hónapon belül - tette hozzá a miniszter.
A nyugdíj kiszámításának alapját képező keresetbe nem számolják bele a nem állandó jellegű jövedelmeket. Ugyanakkor a bírák és ügyészek a tisztségben eltöltött legkevesebb 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat - ismertette a tervezet főbb előírásait Marius Budăi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában