Schengen

2022.12.28. 17:10

Ciucă a schengeni csatlakozásról: jövőre még erőteljesebben folytatjuk a párbeszédet a tagállamokkal

Forrás: gov.ro

Agerpres

Románia jövőre "még erőteljesebben" folytatja a párbeszédet a tagállamokkal a schengeni csatlakozásról, és megteszi a szükséges lépéseket annak bizonyítására, hogy megfelel minden előírásnak, és megérdemli, hogy a belső határellenőrzések nélküli térség tagja legyen - jelentette ki a szerdai kormányülés elején Nicolae Ciucă.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a korábbi várakozások szerint Románia csatlakozását az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsának jóvá kellett volna hagynia a december 8-i ülésén, és ez annak ellenére nem történt meg, hogy az ország valamennyi feltételt teljesítette. "Ez azonban nem bátortalanított el bennünket" - szögezte le a kormányfő.

Emlékeztetett arra is, hogy idén az Európai Bizottság megszüntette a Románia igazságügyi rendszerét monitorozó együttműködési és ellenőrzési mechanizmust. Ez szerinte az elismerése annak, hogy az ország végrehajtotta a jogállamiság megerősítéséhez szükséges reformokat.

Nicolae Ciucă beszámolt arról is, hogy Románia nemrégiben benyújtotta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozását célzó memorandumot. Hozzátette, hogy a felvételéhez az országnak a modernizálódásához vezető reformokat kell végrehajtania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában