Schengen

2022.12.17. 10:24

Az EB elnöke Bukarestben: teljes mértékben támogatjuk Románia schengeni csatlakozását

Az Európai Bizottság (EB) teljes mértékben támogatja Románia schengeni csatlakozását - közölte szombaton a Cotroceni-palotában Ursula von der Leyen EB-elnök, hangsúlyozva, "fáradhatatlanul" dolgozni fog a mielőbbi megoldás érdekében.

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Ursula von der Leyent Klaus Iohannis fogadta a Cotroceni-palotában, ahol az EB-elnök megbeszélést folytat az államfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel. Iohannis rámutatott, Románia számít az Európai Bizottság támogatására a schengeni csatlakozás kapcsán: "Sajnos még nem léptük át a célvonalat, de optimista vagyok, hogy megfelelő sebességgel haladunk előre" – tette hozzá.

Az EB elnöke támogatásáról biztosította Romániát. Azt mondta, a Bizottság szakértőinek pozitív eredménnyel zárult vizsgálata is megerősítette, hogy az ország teljesíti a schengeni csatlakozás valamennyi követelményét. "Ezért én fáradhatatlanul együtt fogok dolgozni Önnel, elnök úr, és a többi tagállammal, hogy a lehető leggyorsabban megoldást találjunk" – fogalmazott.

Ursula von der Leyen részt vesz a Cotroceni-palotában a zöldenergiára vonatkozó azeri-grúz-román-magyar megállapodás aláírási ceremóniáján. A dokumentumot Ilham Alijev azerbajdzsáni államfő, Irakli Garibasvili grúz kormányfő, Nicolae Ciucă román, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök írja alá.

Partnerség

 Az Azerbajdzsán, Grúzia, Románia és Magyarország kormányai közötti, az energiafejlesztésre és -szállításra vonatkozó stratégiai partnerségről szóló megállapodás összeköti a Fekete-tenger két partját, és lehetővé teszi az áramszállítást a Moldovai Köztársaságba, a Nyugat-Balkánra és Ukrajnába - jelentette ki szombaton Bukarestben az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen felidézte, Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta célul tűzte ki az EU, hogy lemond az orosz fosszilis üzemanyagokról, és más partnerek után néz. "És működik. Az Európai Unió képes volt kompenzálni az Oroszországból érkező gázmennyiség csökkenését. De nem csak egy új geopolitikai helyzet kezeléséről van szó. Arról van szó, hogy tiszta, megfizethető és biztonságos energiaforrásokkal teremtsük meg a jövőnket, márpedig ezek a megújuló energiaforrások" - mondta az EB elnöke a Cotroceni-palotában, ahol részt vesz a zöldenergiára vonatkozó azeri-grúz-román-magyar megállapodás aláírási ceremóniáján.

Ursula von der Leyen a Fekete-tenger alatti elektromos vezeték nyújtotta lehetőségekre hívta fel a figyelmet: kifejtette, Grúzia ennek köszönhetően villamosenergia-központtá válhatna, és ennek révén integrálódhatna az EU villamosenergia-piacába. "A fekete-tengeri vezeték áramot szállíthatna szomszédainkhoz, Moldovába, a Nyugat-Balkánra és természetesen Ukrajnába. Segíteni fogja az ukrán energiarendszer és az ország újjáépítését" –emelte ki. Az Európai Bizottság úgy vélekedett, hogy "a Fekete-tenger két partja még soha nem volt ilyen közel egymáshoz".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában