Tervezet

2022.11.22. 09:36

Tízről öt évre csökken a vállalkozások könyvelési dokumentumainak megőrzési ideje

Forrás: rmdsz.ro

Agerpres

Tíz évről öt évre csökken a papíralapú bizonylatok megőrzési ideje a cégek esetében - erről szóló törvénytervezetet fogadott el hétfői ülésén a szenátus első házként. „Az archiválást szabályozó törvény módosítása fontos lépés a digitalizáció felé, ugyanakkor ezzel az intézkedéssel csökkentjük a vállalatokat terhelő bürokráciát, és a környezetet is védjük a felhasznált papírmennyiség csökkentésével” - idézte az RMDSZ közleménye Turos Lóránd Szatmár megyei szenátort, a szövetség szenátusi frakcióvezetőjét.
A közleményben emlékeztetnek, a jelenleg érvényben levő jogszabály arra kötelezi a vállalatokat, hogy 10 évig megőrizzék a papíralapú bizonylataikat, például a pénztárszalagokat, annak ellenére, hogy ellenőrzéseik során a pénzügyi hatóságok legfeljebb öt évre visszamenőleg kérhetnek el dokumentumokat. A törvénytervezetről a képviselőház szavaz döntő házként, majd az államelnöki kihirdetést követően lép hatályba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában