Politika

2022.11.24. 14:12

Különböző akciókkal bírálja az USR a kormányt a koalíció hatalomra kerülésének évfordulóján

Agerpres

Képernyőt helyezett el a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a bukaresti Victoriei térre, amelyen a kormánykoalíció hatalomra kerülésének évfordulója alkalmából az emberek által megfogalmazott üzeneteket jelenítik meg. Egy óra leforgása alatt körülbelül 400 üzenetet közvetítettek. A képernyőt csütörtök este 9 óráig működtetik. Az üzeneteket sms-ben várják az 1769-es számra - közölte az USR.
Az elmúlt órában közzétett üzenetek között olyanokat lehetett olvasni, mint: „Egyszerű: ne lopjátok a közpénzt!”, „Hozzátok meg a régóta várt változást, és ha képtelenek vagytok rá, engedjetek oda másokat. Románia, szeretlek! Románok, többet érdemeltek!”, „Szívből kérlek, ne lopjatok többé!”, „Romániában 870.000 fogyatékkal élő ember van, akik 526 lejes nyomorúságos juttatást kapnak az USLDMR-kormánytól. Ciolacu úr vajon meg tudna élni ebből a havi összegből? Szégyen!” A képernyőn megjelenített szövegeket a Youtube-on is lehet követni.
Az USR a kormánykoalíció hatalomra kerülésének évfordulójára közzétette A kormányzás fekete könyvét is, amelyet Cătălin Drulă pártelnök és az alakulat más vezetői ismertettek a kormánypalota előtti téren. Drulă a szabadtéri sajtótájékoztatón felrótta a kormánynak, hogy az utóbbi 19 év legsúlyosabb áremelkedésével kell szembenéznie az országnak, ekkora inflációra 2004 óta nem volt példa. „A Ciucă-kormány a beavatkozás legrosszabb formáját választotta: az árak emelkedtek, az állami költségvetés összeomlott. Nem valósultak meg Románia nagy projektjei: nincsenek se új kórházaink, se új tanügyi törvényünk, se autópályáink” - mondta Drulă.
Az USR vezetője úgy vélekedett, hogy az országos helyreállítási terv veszélyben van amiatt, hogy a kormány nagyon lassú ütemben teljesíti a támogatás átutalásának feltételeit. „Egyetlen év alatt a PSD-PNL-kormány 815 km autópályára és országos közútra vonatkozó pályázatot szüntetett meg vagy fagyasztott be, és 330 km-re vonatkozó szerződést felbontott. A tervezési szakaszban lévő további 660 km jövője bizonytalan. Sorin Grindeanu miniszter alkalmatlansága miatt a román államnak közel 6 millió eurót kell fizetnie a brăilai híd megvalósításának késése miatt” - sorolta Cătălin Drulă.
Az USR elnöke felszólította a kormánykoalíció vezetőit, hogy hagyjanak fel a közpénzek pazarlásával, csökkentsék a munkára kivetett illetékeket és „távolítsák el a kormányból a plagizáló és inkompetens minisztereket”. Kijelentette, egyetlen év alatt négy miniszter mondott le plágiumgyanú, hivatali visszaélés vagy inkompetencia miatt: Vasile Dîncu, Florin Roman, Sorin Câmpeanu és Adrian Chesnoiu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában