Oktatás

2022.10.05. 15:02

A Független Bábák Egyesülete a szülésznőképzés újraindítását kéri az egészségügyi oktatási intézményekben

Illusztráció

A romániai Független Bábák Egyesülete (AMI) Alexandru Rafila egészségügyi miniszternek címzett nyílt levélben kérte a szülésznőképzési programok újbóli elindítását az egészségügyi oktatási intézményekben. Szerdai közleményükben az egyesület képviselői rámutatnak, hogy az ország orvosi egyetemein megszüntették ezt a szakképesítést, és Románia az egyetlen európai ország, ahol a szülésznői szakmát a kihalás veszélye fenyegeti.
'Romániában jelenleg egyetlen helyen, a galaci egyetemen kínálnak képzést szülésznők számára. Annak ellenére, hogy európai szinten itt a legmagasabb a gyermekágyi és csecsemőhalandóság aránya, Románia az egyetlen európai ország, ahol a szülésznői szakmát a kihalás veszélye fenyegeti, 500-nál kevesebb bába van jelenleg az országban, és számuk folyamatosan csökken' - olvasható a nyílt levélben. Az egyesület szerint emiatt elengedhetetlen az ország orvosi egyetemein újraindítani a szülésznőképzést, hogy minden szülészeti és újszülött osztályra jusson szakember, aki hozzájárul az ellátás minőségének javulásához, a szövődmények és a szükségtelen beavatkozások csökkenéséhez, és ezáltal a romániai egészségügyi rendszer költségeinek mérsékléséhez.
Az egyesület szerint a Romániában hatályos, az európai jogszabályokkal összhangban levő törvény biztosítja a szülésznői tevékenység önálló, feltétel nélküli gyakorlásának jogát.
Jelenleg az általános orvosi asszisztens, szülésznő és egészségügyi asszisztens szakma gyakorlására vonatkozó módszertani szabályok előírják, hogy a szülésznők egészségügyi tevékenységüket csak megbízott szolgáltatásként, kizárólag orvosi rendelésre vagy azzal a feltétellel gyakorolják, hogy az orvos bármikor beavatkozhat - magyarázzák az egyesület képviselői.
Az egyesület arra is rámutat, hogy júniusban javaslatokat küldött az egészségügyi minisztériumnak a módszertani szabályok módosítására és kiegészítésére, de mindeddig semmi választ nem kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában