Anyagiak

2022.09.24. 17:54

Munkaügyi miniszter: a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet a minimálbér emelését követeli

A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet a minimálbér emelését követeli, mert Romániában nem lehet megélni a minimálbérből - jelentette ki szombaton Marius Budăi munkaügyi miniszter a Digi24-nek nyilatkozva.

Illusztráció

Agerpres


"A jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzet a minimálbér emelését követeli. Én megértem az üzleti szférát is, de a munkáltatóknak is meg kell érteniük, hogy az alkalmazottaknak is ki kell fizetniük számláikat, iskolába kell járatniuk gyermekeiket, és etetniük is kell őket" - szögezte le a miniszter.

Rámutatott, a munkaügyi tárca társadalmi párbeszédért felelős bizottsága a héten elkezdte a megbeszéléseket az üzleti szféra képviselőivel, az alkalmazottakkal és a szociális partnerekkel. Később a megbeszéléseket a társadalmi párbeszéd Háromoldalú Érdekegyeztető Tanácsában fogják folytatni, ahol a miniszterek és a kormányfő is jelen lesznek, hogy érdemben meg lehessen hozni egy január elsejétől bevezetendő intézkedést.

"Év közben nem hozunk ilyen döntést, hogy a következő évi költségvetést és a következő évi üzleti terveket fel lehessen építeni. Az idei télre vonatkozóan a PSD javaslata a nyugdíjak emelése mellett a 3000 lejes minimálbér, amely összegből 200 lej adómentes. Ez egyértelműen pozitív hatással lesz a munkavállalókra, sőt a munkaadókra is, mivel a munkaadók is panaszkodnak a munkaerőhiányra. Romániában nem lehet minimálbérből megélni" - hangsúlyozta Budăi.

Romániában jelenleg az országos bruttó minimálbér értéke 2550 lej.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában