Románia

2022.09.22. 14:48

Elkezdte a parlamenti különbizottság a bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezet vitáját

Illusztráció

Agerpres

Elkezdte csütörtökön az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság a bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezet vitáját. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Stelian Ion az ülés elején a vita felfüggesztését kérte a Velencei Bizottság véleményezésének megérkezéséig, de a kérését elutasították.

Gabriel Andronache bizottsági elnök azzal érvelt, hogy ha a vita időtartama túllépi a házszabályban rögzített határidőt, akkor a tervezet hallgatólagosan elfogadottnak tekintendő, amit szerinte kerülni kell. Hozzátette azt is, hogy semmilyen szabály nem vonatkozik a bizottsági vita felfüggesztésére.

Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter egyetértett Gabriel Andronache álláspontjával. Hangsúlyozta, hogy a minisztérium nyitott a szakmai és tisztességes parlamenti vitára.

A bírák és ügyészek jogállásáról szóló tervezet a harmadik jogszabály az igazságügyi törvénycsomagból, amelyet megvitat a bizottság a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működéséről, illetve az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló tervezet után. A tervezetekről első házként a képviselőház szavaz, a döntő ház a szenátus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában