Románia

2022.09.28. 09:41

DSU: nem intézményünk dönt a sürgősségi betegellátó osztályoknak szánt pénzalapok elosztásáról

Illusztráció

Forrás: Agerpres

Agerpres

Nem a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) dönt a sürgősségi betegellátó osztályoknak szánt pénzalapok elosztásáról, az összegek kiutalásáról szóló dokumentumokat az egészségügyi minisztérium készíti elő - közölte kedd este a DSU.

Az intézmény képviselői Alexandru Rafila hétfői nyilatkozatára reagáltak a közleményben. A tárcavezető ugyanis azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a sürgősségi osztályokat az egészségügyi minisztérium finanszírozza ugyan, de a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztja szét a pénzt közöttük.

"Intézményünknek NINCS hatásköre önállóan dönteni erről, a pénzek végleges elosztása és az összegek kiutalásáról szóló dokumentumok elküldése már 2014 óta az egészségügyi minisztérium feladata" - nyomatékosították közleményükben a DSU képviselői.

Mint hangsúlyozták, a sürgősségi betegellátó osztályok vezetői szükségleteik függvényében összeállítanak egy költségvetési javaslatot, ezt a kórház menedzsere elé terjesztik, aki aztán átiratban igényli az egészségügyi minisztériumtól a tevékenység folytatásához szükséges alapokat.

Azt is közölték, hogy néhány héttel ezelőtt a szaktárca arról tájékoztatta a mentőszolgálatokat és a sürgősségi osztályokat, hogy a minisztériumnál megtalálhatók azok az adatok, amelyeket a DSU a sürgősségi betegellátó rendszer finanszírozásának áttekintése céljából kért, így ha a DSU-nak szüksége van az információkra, kérje el ezeket a minisztériumtól.

A mentőszolgálatoknak és sürgősségi osztályoknak szánt alapok "végleges elosztásának" folyamatába a DSU-t nem vonják be, az erről szóló tárgyalások az egészségügyi minisztérium és az illetékes kórházak képviselői között zajlanak - szögezték le.

"A megoldás arra, hogy a jövőben ne hangozzanak el olyan kijelentések, amelyeknek semmi közük a valósághoz. Illetve az, ha áttanulmányozzuk a nagyon átfogó és egyértelmű jogszabályokat, és visszatérünk ahhoz az együttműködéshez, amely néhány hónappal ezelőttig még fennállt az egészségügyi minisztérium és a DSU között, és a köz érdekében javítjuk ezt az együttműködést, anélkül, hogy megpróbálnánk lerombolni egy működő rendszert, amely az évek során bizonyította hatékonyságát" - fogalmaztak közleményükben a DSU képviselői. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában