Felmérés

2022.09.28. 16:06

A romániai fogyasztók a biztonságosságot és az árat veszik figyelembe az élelmiszerek vásárlásakor

Illusztráció

Agerpres

A romániaiak számára az élelmiszerek vásárlásakor az elsődleges szempont, hogy azok fogyasztás szempontjából biztonságosak legyenek - tájékoztat szerdán kiadott közleményében az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).

Egy felmérés szerint a románai fogyasztók 59 százaléka (az uniós polgárok 46%-a) azt állítja, hogy az élelmiszerek vásárlásakor a biztonságosság szempontját tartja elsősorban szem előtt. Az ár a második legfontosabb kritérium (a románok 48%-a, míg az uniós polgárok 54%-a állítása szerint), míg az íz csak a harmadik helyen szerepel a fontossági rangsorban (a romániaik 43%-a, az uniós polgárok 51%-a szerint).

A romániaiak 71%-a (az uniós polgárok 70%-a) nyilatkozott ugyanakkor úgy, hogy aggódik az élelmiszerek biztonságossága miatt. A legtöbben hallottak az élelmiszerekben vagy italokban található adalékanyagokról (a románok 49%-a, míg az uniós polgárok 70%-a), a baktériumokkal, vírusokkal vagy parazitákkal fertőzödött termékek okozta ételmérgezésekről (a románok 49%-a, míg az uniós polgárok 57%-a), az élelmiszerekben található növényvédőszer-maradványokról (a románok 47%-a, míg az uniós polgárok 65%-a), illetve a haszonállatokat sújtó betegségekről (a románok 47%-a, míg az uniós polgárok 60%-a).

Tízből hat romániai (63 százalék) mondta azt, hogy főként a televízióból tájékozódik az élelmiszerekben rejlő veszélyekről (az uniós állampolgárok 61 százaléka). A romániai polgárok fele a családtagoktól, barátoktól, szomszédoktól vagy kollégáktól kapja az információkat (szemben az uniós polgárok 44 százalékával), 27 százalékuk (az EU polgárainak 37 százaléka) pedig az internetről tájékozódik.

Az élelmiszerek biztonságával kapcsolatos információk megbízhatóságát illetően az derült ki a felmérésből, hogy 10-ből 8 válaszadó (a romániaiak 81, az uniós polgárok 89%-a) az orvosok által szolgáltatott adatokban bízik. A romániaik 77, az uniós polgárok 82 százaléka bízik az állami alapokból finanszírozott egyetemek/tudósok tájékoztatásában, míg a romániaik 76 százaléka és az uniós polgárok 74 százaléka a gazdák és termelők tájékoztatását tekinti mérvadónak.

A romániai fogyasztók 18 százaléka és az uniós polgárok 21 százaléka azt állította, hogy nem változtatna szokásain egy élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos riasztás esetén sem. Közülük a románok 34 százaléka, az EU lakossának 45 százaléka azzal indokolta válaszát, hogy betartja az élelmiszerek elkészítésére vonatkozó javaslatokat. Ugyanakkor a románok 22, az unió polgárainak 25 százaléka gondolja úgy, hogy minden élelmiszer esetében van egy sor, a biztonságra vonatkozó rizikófaktor, és lehetetlen mindegyiket kiküszöbölni - olvasható a hatóság közleményében.

Az Eurobarométer felmérést az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság készítette idén március-áprilisban 27.000 uniós lakos megkérdezésével. A felmérésben 1000 romániai lakos vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában