Nyilatkozat

2022.08.07. 19:00

Grindeanu: Az RMDSZ-nek tisztáznia kell álláspontját Orbán beszédével kapcsolatban

Agerpres

Senki nem akarja az RMDSZ távozását a kormányból, de a szövetség vezetőinek magyarázatot kell adniuk Orbán Viktor tusnádfürdői kijelentéséire – jelentette ki vasárnap Sorin Grindeanu. A Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke a Prima TV-nek nyilatkozva elmondta, szerinte a magyar kormányfő rasszista beszédet mondott a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványoson). „Ez nem csak az én álláspontom. Ismertek a hazai és a nemzetközi reakciók” – jelentette ki a politikus. Grindeanu emlékeztetett arra, hogy maga Markó Béla volt szövetségi elnök is magyarázatot vár az RMDSZ vezetőitől. „Szükség van az RMDSZ álláspontjának a tisztázására. Ha ez megtörténik, senki sem akarja, hogy távozzanak a kormányból” – fejtette ki a PSD első alelnöke.

Elmondta, hogy meggyőződése szerint erre a tisztázó jellegű beszélgetésre a koalíció következő ülésén sor kerül. Azt még nem tudni, hogy mikor, mert a kormánypártok vezető politikusai közül többen szabadságon vannak, a PSD elnökét, Marcel Ciolacut pedig megfertőzte a koronavírus – tette hozzá. Arra a kérdésre, miért ragaszkodik a PSD az RMDSZ kormányon maradásához olyan körülmények között, hogy a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak a magyar szervezet nélkül is lenne parlamenti többsége, Grindeanu kijelentette: „Mert jó szakemberek”. Kifejtette, hogy szállításügyi miniszterként kiválóak a kapcsolatai a kormány RMDSZ-es tagjaival. „Nagyon sajnálnám, ha eltávolítanák őket a kormányból. Nem értek egyet azzal, hogy távozzanak, ha megtörténnek részükről azok a feltétlenül szükséges pontosítások” – mondta a PSD első alelnöke, aki szólt arról is: szerinte meg fog történni jövőre a koalíciós megállapodásban rögzített kormányfőváltás, májustól Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (elnöke) átveszi ezt a tisztséget. Grindeanu úgy véli, azért is lenne szerencsés, ha a pártjának a vezetője lenne a miniszterelnök, mert így hatékonyabb a kormányzás, elkerülhető a „kétfejűség”.

Grindeanu nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a kormányfőváltás után átveszi-e Marcel Ciolacu helyét a képviselőház élén, vagy továbbra is szállításügyi miniszter marad. „Nehéz ezt előre látni. (...) Fontos projektekbe kezdtem a miniszteri mandátumom alatt, amelyeket szeretnék befejezni. Másfelől a képviselőház elnöki széke rendkívül jelentős poszt, megtisztelne, ha a kollégáim támogatnának az elnyerésében, de ez egyelőre csak spekuláció. (...) Más párttársam is alkalmas lenne a tisztség betöltésére. (...) Ha a kollégáim úgy látják, hogy jobb, ha miniszter maradok, ezt probléma nélkül elfogadom” – fejtette ki a politikus.

Kérdésre válaszolva elmondta: a PSD elnöke általában a párt államfőjelöltje is, ezért a szociáldemokraták várhatóan Marcel Ciolacut indítják majd a választásokon. Ez szerinte így történt volna akkor is, ha párt ellenzékben van. 'Marcel Ciolacu öt éve vezeti a PSD-t. De a párt úgy van megszervezve, hogy bárki is az elnöke, az illető a legesélyesebb államfőjelölt-aspiráns' - magyarázta Grindeanu.

Közölte azt is, hogy jómaga nem kíván államfőjelölt lenni, szeretne jó munkát végezni a szállításügyi minisztérium élén. Kérdésre válaszolva megerősítette, Gabrilea Firea családügyi miniszter a legesélyesebb arra, hogy a PSD jelöltje legyen a bukaresti főpolgármester-választáson, akár a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatásával.

Grindeanu ugyanakkor nem hinné, hogy a PSD és a PNL közös jelöltlistákat állít majd a parlamenti választásokon. Szerinte eddig fel sem merült a koalícióban ez a forgatókönyv. 'A szövetségünk konjunkturális. A két pártnak szerintem nem kellene eltávolodnia a saját - baloldali, illetve jobboldali - szavazótáborától. (...) Nem tartom életképesnek azt, hogy közös jelöltlistáink legyen a parlamenti választásokon vagy közös jelöltünk az államfőválasztáson' - fogalmazott a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában