Románia

2022.08.18. 10:32

Ciucă: A költségvetés-kiigazítás pozitív, és a bruttó hazai termék növekedésén alapul

Illusztráció

Agerpres

A költségvetés-kiigazítás pozitív, és a bruttó hazai termék növekedésén alapul, amelynek köszönhetően az általános konszolidált költségvetés mintegy 30 milliárd lejjel emelkedett - jelentette ki Nicolae Ciucă a csütörtöki kormányülésen.

Emellett az Országos Statisztikai Intézet (INS) első félévre vonatkozó adatai is megerősítik, hogy a kormány által hozott intézkedéseknek az energiaválság, a szomszédban zajló háború okozta biztonsági válság és az ezek miatt felmerült előre nem látható kiadások ellenére sikerült növekedést generálniuk a román gazdaságban - mutatott rá a miniszterelnök.

Elmondása szerint az INS adatai a második negyedévben 5,3%-os gazdasági növekedést mutatnak a 2021-es év azonos időszakához képest, az első félévben pedig 5,8 százalékos a növekedés a tavalyi év első hat hónapjához viszonyítva.

"Kötelességünk továbbra is olyan megoldásokat találni és kidolgozni, amelyek a továbbiakban is támogató intézkedéseket biztosítanak a lakosság, a gazdaság számára, mert a gazdaságnak működnie kell, és a költségvetés-kiigazításban látni fogjuk, hogy ezek azok a prioritások, amelyekre ezt a kiigazítást alapoztuk" - magyarázta Ciucă.

A tervezet kidolgozásakor figyelembe vett harmadik fontos elem az európai alapok lehető legnagyobb mértékű lehívása volt - említette meg még a kormányfő.

Elmondása szerint kiegészítették többek között az egészségügy büdzséjét, hogy az egészségügyi szolgáltatások korszerűsítésére és támogatására irányuló valamennyi projektre az összegeket biztosítani tudják.

"A koalícióban megállapodottak értelmében elkülönítettük a szükséges összegeket, hogy a betegszabadságok kifizetése biztosítható legyen az év végéig" - emelte ki a kormányfő.

A minisztérium prioritásaival összhangban további forrásokat biztosítottak az oktatás számára is.

Ciucă hangsúlyozta, hogy a kiigazítás tervezésekor figyelembe vették a költségvetés végrehajtását, és hangsúlyozta, hogy jelenleg a kormányprogram egyik fontos pillére a beruházási terv végrehajtása.

"Július végén a beruházási programnak már csaknem 30%-át teljesítettük, a 88 milliárdból több mint 25 milliárdot költöttünk el. Jól tudjuk, hogy általában az év második felében megnövekszik a beruházási tevékenység az infrastruktúraprojektek esetében mind a minisztériumok, mind a helyi önkormányzatok szintjén" - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy mindezeket figyelembe véve, kiegészítették a fejlesztési minisztérium büdzséjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában