Románia

2022.07.04. 17:00

Rafila: Újra megnyitjuk a Covid tesztelési központokat

Illusztráció

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette, ismét meg fogják nyitni a koronavírus tesztelési központokat, amelyek főként a hétvégeken működnének. A tárcavezető hétfőn tartott sajtótájékoztatóján számolt be erről, figyelembe véve, hogy az elmúlt héten jegyzett koronavírusos esetek száma (7726) szinte kétszerese volt az egy héttel korábban regisztráltnak.

A miniszter megemlítette azt is, hogy a szakemberek továbbra is javasolják a védőmaszk használatát zárt térben, és hangsúlyozzák a kézhigiénia és a helyiségek gyakori szellőztetésének fontosságát. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek az intézkedések nem kötelező jellegűek, csak ajánlások.

Javasolják továbbá, hogy a helyi önkormányzatok rendszeresen fertőtlenítsék a tömegközlekedési eszközöket, és szellőztessék a közhivatalok helyiségeit. Ez utóbbi az egyik leghatékonyabb módszer a vírus terjedésének csökkentésére, és "pénzbe sem kerül" - mutatott rá Rafila.

Hozzátette, hogy a múlt hét óta folytat már megbeszéléseket a közegészségügyi igazgatóságokkal a fertőzések számának esetleges növekedéséről, a fertőzöttek kórházi elhelyezésének biztosításáról, beleértve azokat a pácienseket is, akik más betegségek miatt is ellátásra szorulnak. Nyomatékosította, hogy az esetszámok növekedése "semmilyen módon nem befolyásolhatja a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését".

Azt is elmondta, hogy a kórházigazgatók elrendelhetik a védőmaszk használatát az intézményben a nozokomiális fertőzések terjedésének megakadélyozása érdekében.

Rafila szerint a koronavírusos betegek állapotát felmérő járóbeteg-ellátó központokban elegendő mennyiségű antivirális (Favipiravir, Molnupiravir, Remdesivir) gyógyszer, illetve monoklonális antitest van raktáron. A miniszter szerint az oltás felvétele továbbra is javasolt a veszélyeztetett személyeknek.

Rámutatott, érdeklődéssel várják, hogy a rekombináns mRNS-technológiát alkalmazó két vakcinagyártónak sikerül-e hozzáigazítania termékeit az omikron-törzshöz, és hogy ezek valóban képesek lesznek-e csökkenteni a vírus terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában