Látogatás

2022.06.15. 13:12

Iohannis: Megerősödött a Románia és Franciaország közötti biztonsági együttműködés

Forrás: Facebook

Agerpres

Megerősödött a Románia és Franciaország közötti biztonsági együttműködés az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború előidézte válságban - szögezte le Klaus Iohannis államfő szerdán a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton, ahol Emmanuel Macron francia elnököt fogadta.

A román államfő rámutatott, Macron látogatása és "tartalmas egyeztetéseik" újabb bizonyítékai annak, hogy kitűnő stratégiai partnerség áll fenn a két ország között.

Iohannis ismét megköszönte Franciaországnak, hogy katonákat küldött Romániába, illetve hogy felvállalta az országban létrehozott NATO-harccsoport irányítását.

Az államfő elmondta, a francia elnökkel folytatott egyeztetések egyik fő témája a madridi NATO-csúcs előkészítése volt, amelyen a védelmi szövetség jövője és a közös biztonság tekintetében meghatározó fontosságú döntések várhatók. Megvitatták a keleti szárny elrettentő és védelmi képessége megerősítésének szükségességét, beszéltek a NATO új stratégiai koncepciójáról, a szövetség partnereinek támogatásáról, illetve Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kilátásairól is - számolt be Iohannis.

Mint hangsúlyozta, ismertette francia hivatali kollégájával azokat az intézkedéseket, amelyeket az ukrán menekültek és Ukrajna megsegítésére hozott Románia.

Kiemelt fontosságú témájuk volt a globális élelmiszerbiztonság, amelyre szintén kihat az Oroszország által indított háború. Románia mindent megtesz, hogy exportútvonalakat biztosítson az ukrajnai gabona számára - mondta Iohannis.

Beszéltek emellett a Moldovai Köztársaság támogatásának szükségességéről, illetve az energetikai biztonságról és az EU ezt érintő legutóbbi döntéseiről.

Románia schengeni csatlakozása is terítékre került, ennek kapcsán Iohannis azt mondta, az egyeztetésen reményét fejezte ki, hogy Franciaország segíteni fog kimozdítani az ügyet a holtpontról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában