Románia

2022.06.23. 15:50

Iohannis: A büdzséből fedezni lehet az üzemanyag árának kompenzálását

Illusztráció

Agerpres

Klaus Iohannis államelnök csütörtökön kijelentette, hogy nem lehet csökkenteni az üzemanyag jövedéki adóját, és a közvetlen ármaximálás vagy ártámogatás sem lehetséges, megjegyezve, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök biztosította őt arról, hogy a literenkénti 50 banis kompenzáláshoz szükséges összeg fedezhető a költségvetésből.

"A jövedéki adó csökkentése csak látszólag opció a kormányok számára, a valóságban az európai jogszabályok miatt nem lehetséges. Tehát a jövedéki adókat könnyű emelni, de ha csökkenteni akarják, nem mehetnek egy bizonyos szint alá. Tehát a vita itt nagyon gyorsan le is zárul" - szögezte le a Brüsszelben tartózkodó államelnök. Szerinte a kormány módosíthatja az áfát, állami támogatáshoz, vagy más mechanizmusokhoz folyamódhat ebben az esetben.

Rámutatott, a közvetlen ármaximálás vagy jelentős ártámogatás sem lehetséges, és a kormány annyit tett, amennyi lehetséges volt. "Végül is, még 50 bani is pénz, amit nem kell kiadni, amikor tankolunk a benzinkútnál, és úgy gondolom, hogy azok számára, akik például teherszállításra nagy mennyiségű üzemanyagot fogyasztanak, ez a hónap végén érezhető lesz, egyesek számára jelentős mértékben" - magyarázta Iohannis. Nyomatékosította, hogy a kormányfő biztosította afelől, hogy a kompenzáláshoz szükséges összeg fedezhető az állami költségvetésből.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, ennek a felét állja az állam. A kormányülés után adott nyilatkozatában Nicolae Ciucă rámutatott, a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért. Mint rámutatott, más országok - például Spanyolország és Franciaország - is hasonló intézkedést fogadtak el.

Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok - számolt még be Ciucă. Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtökön közölte, tiszteletben tartja Nicolae Ciucă kormányfő döntését az üzemanyag árának kompenzálását illetően, azonban úgy véli, hogy a szociáldemokraták által javasolt alternatíva sokkal jobb lett volna, és ha az árak ismét nőni kezdenek, újra javasolni fogja az ármaximálást vagy az árrés korlátozását.

A szociáldemokraták emlékeztetnek, hogy az elmúlt napokban több megoldást is javasoltak az üzemanyagárak "jelentős csökkentésére".

"Nicolae Ciucă kormányfő az egységes árkompenzáció mellett döntött, amely részben az államot, részben a magánszférát terheli, és az üzemanyagárak 50 banis árcsökkenését eredményezi. Tiszteletben tartjuk a kormányfő döntését, de továbbra is úgy gondoljuk, hogy a PSD alternatívája jobb lett volna, és jobban megfelelt volan a lakosság elvárásainak" - tette közzé üzenetét a Facebookon a párt.

A szociáldemokraták állítása szerint az árkompenzációt valóban alkalmazták más országok is, de az intézkedés csak rövid ideig, "néhány hétig működött, majd az árak ismét emelkedni kezdtek, és meghaladták az intézkedés bevezetése előtti szintet". Amennyiben ez megtörténik a romániai piacon is, a PSD ismét javasolni fogja a kormánykoalícióban az ármaximálást vagy az árrés korlátozását - szögezik még le a szociáldemokraták.

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, hogy literenként ötven banival kompenzálják az üzemanyag fogyasztói árának emelkedését, ennek a felét állja az állam. A kormányülés után adott nyilatkozatában Nicolae Ciucă rámutatott, a szakértőkkel folytatott egyeztetést követően fix összegű, 50 banis árkompenzáció bevezetéséről született döntés, hogy a polgárok és a cégek kevesebbet fizessenek az üzemanyagért. Mint rámutatott, más országok - például Spanyolország és Franciaország - is hasonló intézkedést fogadtak el. Az intézkedés finanszírozását fele-fele arányban biztosítja az állam és az olajtársaságok illetve - számolt még be Ciucă. Az árkompenzációs mechanizmust a tervek szerint három hónapig alkalmazzák, majd ezt követően a kormány szükség esetén újabb intézkedésekről dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában