Találkozó

2022.06.15. 13:09

Emmanuel Macron: Franciaország számára Románia nem akármilyen ország

Forrás: Facebook

Agerpres

Franciaország számára Románia "nem akármilyen ország", a két állam közötti szövetség két évszázados barátságon alapul - szögezte le Emmanuel Macron francia elnök szerdán a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton, miután megbeszélést folytatott román hivatali kollégájával.

Macron hangsúlyozta, a biztonságát fenyegető válságokban Románia mindig számíthatott Franciaország testvéri támogatására, és ez a hagyomány folytatódik ma. Hozzátette, a román hatóságok kérésére dolgoznak "egy ambiciózus terven" a román haditengerészet támogatására.

A francia elnök beszélt arról is, hogy a háború miatt Romániába vezényelt francia NATO-csapat bővülni fog, egyebek mellett erről is tárgyalni fognak a hónap végi madridi NATO-csúcson.

A háború kapcsán Macron leszögezte, az Európai Unió és Franciaország is elítéli az orosz agressziót, de ahhoz, hogy a háború véget érjen, tárgyalóasztalhoz kell ülni.

"Makacs dolog a földrajz, Oroszország a helyén marad, holnap is ott lesz, ahol ma van és ahol tegnap volt. Oroszország félelmetes hatalom, és mi nem akarunk háborút az orosz néppel, nem akarjuk megsemmisíteni - ahogyan ezt mondták egyesek. Ahhoz, hogy Ukrajna nyerjen, és beszüntessék a tüzet, tárgyalnunk kell. Az ukrán elnöknek tárgyalnia kell Oroszországgal, és nekünk, európaiaknak is ott kell ülnünk a tárgyalóasztalnál, biztonsági garanciákat szolgáltatva" - fogalmazott.

Hozzátette, országa a továbbiakban is gazdasági, pénzügyi és humanitárius támogatást nyújt Ukrajnának, és befogadja a háború elől menekülőket.

Románia schengeni csatlakozása kapcsán a francia elnök azt mondta, azt akarják, hogy "haladjon előre az ügy".

A francia államfőt a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton fogadta szerda reggel Klaus Iohannis, majd négyszemközti és hivatalos megbeszéléseket folytattak. Macron kedd este érkezett Romániába. Innen a Moldovai Köztársaságba utazik tovább, ahol Maia Sandu elnök fogadja majd. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában