Románia

2022.03.23. 16:14

Elutasították a pártfinanszírozási törvényt módosító, AUR által javasolt tervezeteket

Forrás: Facebook

Agerpres

 

Elutasította a képviselőház a párt- és kampányfinanszírozást szabályozó 2006/334-es törvény módosítását célzó javaslatokat. A törvényhez a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nyújtott be két módosító tervezetet. Az első javaslat a politikai pártoknak juttatott egyes állami támogatások megszüntetésére vonatkozott. Az AUR azt javasolta, hogy ezeket az összegeket inkább szociális szükségletek fedezésére fordítsák.

 

George Simion, az AUR alelnöke azt mondta, a politikusok a pártfinanszírozást elkezdték a közpénzeken való élősködésre használni. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) adatai szerint 2008-ban még összesen 8,1 millió lejt kaptak a pártok állami támogatásként, 2019-ben már 253 milliót - mondta Simion. A második javaslat alapján az állami támogatásból befolyó összegeket nemcsak a párt működéséhez szükséges ingó vagy ingatlan javakra fordíthatták volna a pártok, hanem közérdekű beruházásokra is, például kulturális, egészségügyi vagy szociális létesítményekre. A tervezetekről döntő szavazást élénk parlamenti vita előzte meg, végül az alsóház leszavazta mindkét javaslatot. George Simion kérte visszaküldésüket a szakbizottságokhoz, de javaslatát elutasították a törvényhozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában