Románia

2022.03.11. 14:16

Az Amerikai Egyesült Államok alelnökét fogadta Klaus Iohannis

Forrás: presidency.ro

Agerpres

 

A Cotroceni-palotában fogadta pénteken Klaus Iohannis államfő Kamala Harrist, az Amerikai Egyesült Államok alelnökét. Kamala Harris 13:20-kor érkezett a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtérre, ahol Bogdan Aurescu külügyminiszter fogadta. Ezt követően az elnöki palotában fogadta az amerikai alelnököt az államfő, valamint Nicolae Ciucă kormányfő, Florin Cîţu szenátusi elnök, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, Bogdan Aurescu külügyminiszter, Andrei Muraru, Románia amerikai nagykövete és Ion Oprişor, az államfő nemzetbiztonsági tanácsosa.

 

Klaus Iohannis és Kamala Harris négyszemközti beszélgetését hivatalos megbeszélések követik, majd a két közjogi méltóság sajtótájékoztatót tart. Csütörtökön Iohannis úgy nyilatkozott, hogy Kamala Harris romániai látogatása is igazolja a két ország közötti stratégiai partnerség szilárdságát és az Egyesült Államok elkötelezettségét Románia és a NATO-szövetségesek biztonságának támogatása mellett. A látogatás ugyanakkor arról is árulkodik, hogy "az amerikai adminisztráció méltányolja Románia felelősségteljes hozzáállását az Orosz Föderáció illegális agressziójából eredő biztonsági fenyegetésekkel összefüggésben, valamint a menekülthullám kezelése és a humanitárius segítségnyújtás terén".

 

Klaus Iohannis és Kamala Harris egyeztetni fog többek között a NATO keleti szárnya elrettentő képességének és védelmének megerősítését célzó szövetséges intézkedésekről, beleértve az amerikai és a szövetséges katonai jelenlét további növelését, illetve tárgyalnak az Oroszországot érintő szankciókról is - derül ki a közleményéből. Az amerikai alelnök látogatásának apropójául szolgál az Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerség megkötésének 25. évfordulója is - emelte ki csütörtökön az elnöki hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában