Fejlődés

2024.05.21. 17:52

Beruházások kezdődtek el és fejeződtek be Diószegen

Mozgalmas napokon van túl Bihardiószeg: megtörtént az egészségügyi központ alapkőletétele, valamint átadták a Horea negyedben lévő felújított kultúrházat.

Fotó: Mészáros Márta

D. Mészáros Elek

Péntek délelőtt már álltak az állványok a többszintes egészségügyi központ külső falainál, a munkások is „startra készen” várták a nagyberuházás munkálatainak elkezdését. Az épületben jelenleg négy családorvosi és két fogorvosi rendelő működik, de a felújítás után szakszolgálatok beindítását is tervezik. Az ingatlan szomszédságában lévő egykori szülészet helyét átvette a szociális konyha, amely a diószegi településvezetésre jellemző gondoskodás és odafigyelés lenyomata. A most felújításra kerülő, a településközpontban lévő egészségügyi létesítmény 1977-ben épült, azóta nagyobb léptékű modernizálást nem eszközöltek rajta. A 3,8 millió lejbe kerülő munkálatok egy év alatt érnek a finisbe – tudtuk meg a kivitelező SLConstruct cég vezetőjétől. 

A munkálatok indítása ünnepélyes keretek között történt pénteken, Mados Attila polgármester és Cseke Attila szenátor egy időkapszulát helyezett el, emlékeztetőül az eseményre, majd pedig szóltak a jelenlévő egészségügyi dolgozókhoz, a szép számban összesereglett érdeklődőhöz. „Olyan lesz, mintha újat építettünk volna, hiszen teljesen megújulnak a belső és külső falak, terek, a 21. századnak megfelelő körülményeket fogunk biztosítani. Télen dideregtünk, nyáron melegünk volt a várótermekben, rendelőkben. A modern fűtési és hűtési rendszerrel ez a kellemetlen körülmény meg fog szűnni” – mondta a polgármester. Cseke Attila – akinek minisztersége idején indított számos projekt most kezdett el beérni – pozitív mérleget vont a diószegi fejlesztésekről. Uszoda, iskola épül, utcák aszfaltréteget kaptak, kanalizálással, ANL-lakások várnak kiosztásra, a napokban került közbeszerzésre a bölcsőde építése. Bihardiószeg a dinamikus fejlődés szakaszába lépett – összegezhetők a szenátor által elmondottak. 

A volt miniszter szavai után kötetlen beszélgetésre került sor az egészségügyisekkel az ágazatban tapasztalható specifikus helyzetről.

Fotó: Mészáros Márta

Kulturális tér, modern köntösben 

A település két kultúrházzal is büszkélkedhet, egyik a központban, míg a másik a Horea negyedben, a főként román ajkúak által lakott falurészen található. Ez utóbbi felújítás utáni átadására került sor szombaton. A létesítmény 120 néző befogadására alkalmas. Az uniós pályázati forrásból finanszírozott munkálatok összértéke 1,5 millió lej, ebből 346 ezer lejt az önkormányzatnak kellett kigazdálkodnia. Az eredeti épülethez önerőből további 30 négyzetméteres részt építettek. A létesítmény külső-belső felújítása során tetőzetcserére, a nyílászárók cseréjére, a fűtésrendszer felújítására, a villanyhálózat kicserélésére, új bútorzat beszerzésére is sor került. A beruházás összegéből modern hang- és fénytechnika vásárlására is futotta. Emellett – figyelembe véve, hogy a negyed lakói többségében román ajkúak – 32 román népviseleti öltözetet is kapott a kulturális egység. A kultúrház avatóünnepségén elsőként szót kapott Ciprian Antal ortodox pap, valamin Silviu Jurj pünkösdista lelkipásztor amellett, hogy megáldották a létesítményt, ki is emelték az önkormányzat és személy szerint Mados Attila polgármester településfejlesztés terén elért érdemeit. Az elöljáró köszöntője során az ingatlanon végzett munkálatokat szemléltetve elmondta, hogy eddig csak egy épületről beszélhettek, de mostantól modern kulturális térrel gazdagodtak a Horea negyedben élők. A kultúrház nemcsak a mának, de a jövő nemzedékének is épül. Ennek a gondolatnak a jegyében Mados Attila gyermekeket invitált a színpadra, hogy segédkezzenek az avatószalag átvágásában. 

A továbbiakban helyi gyerekek népi műsort adtak elő, fellépett a Zestrea Diosigului csoport, Oana Bortiș népdalokat énekelt, majd pedig Andrei Păunescu zenészt várták a színpadra.

Fotó: Mészáros Márta

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában