Románia

2022.02.17. 18:41

Cîţu: Ha nem keresünk megoldásokat a termelési kapacitás növelésére, az árak nem fognak csökkeni

Forrás: gov.ro

Agerpres

Florin Cîţu liberális és szenátusi elnök úgy véli, hogy az energiaárak csak a termelési kapacitás növelésével és a kínálat bővítésével fognak csökkenni, de az intézkedéseknek nem csak az energiaágazatot kell megcélozniuk.

A probléma sokkal bonyolultabb, figyelembe véve, hogy emelkednek a kamatok és az általános infláció is erősödik. Nem lehet csak elszigetelten, egyes ágazatokra megoldásokat keresni. Az egész gazdasággal foglalkozni kell. Meg kell nézni, miként lehet csökkenteni a nyomást és az árakat – magyarázta a szenátusban nyilatkozó Cîţu a sajtónak.

 

Ha nem keresünk megoldásokat, amelyek növelnék a termelési kapacitást és bővítenék a kínálatot, az árak nem fognak csökkeni. Földgázra van szükségünk. Emiatt fordul más országokhoz is az energiaügyi miniszter 

– mutatott rá a Nemzeti Liberális Párt elnöke, aki szerint a dolog jó oldala az, hogy csökken az energiafogyasztás az országban.

Az újságírók megkérdezték tőle, hogy véleménye szerint megoldást jelenthet-e az áfa 5%-ra való csökkentése az energia esetében.

 

Az általánosan csökkentett áfa a megoldás. A gazdaság minden ágazatában nőnek az árak. Ha csupán egy ágazatra fókuszálunk, a problémát nem oldjuk meg

 – válaszolta Cîţu.

Hozzátette, az energiaár kompenzálására vonatkozó intézkedések meghosszabbítása április elseje után 'nincs ingyen', az további néhány milliárd lejbe fog kerülni az állami büdzsének.

Végül is, a kormánynak kell döntéseket hoznia azzal kapcsolatban, hogy mit akar tenni a költségvetésben szereplő pénzzel, de ezeket mindenképpen a koalíció elé kell terjesztenie

 – szögezte még le a liberális elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában