Felelőtlenség

2021.12.21. 15:17

Dacian Cioloş: George Simion veszélyt jelent Romániára

Forrás: digi24.ro

Agerpres

 

Romániára veszélyes politikusnak tartja a Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) elnöke George Simiont. Dacian Cioloş szerint a hatóságoknak gondoskodniuk kellett volna arról, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) civilizált körülmények között tüntessen.

Az USR elnöke a parlament épületénél tartott keddi AUR-demonstrációról foglalt állást a Facebook-oldalán.

Kifejtette, hogy az országra veszélyes, felelőtlen, populista politikusnak tartja a tüntetést kezdeményező George Simiont. Úgy vélekedett, hogy az AUR társelnöke voltaképp a túlságosan gyenge állami intézmények kreálmánya. Szerinte a hatóságok kedden is kudarcot vallottak, mert hagyták elfajulni a parlamentnél szervezett tüntetést. "Az állam intézményei bebizonyították, hogy képtelenek védelmet és biztonságot nyújtani a polgároknak" - írta bejegyzésében.

Dacian Cioloş bírálta a csendőrséget és a belügyminisztériumot, amiért a rendvédelmi szervek "tétlenül asszisztáltak" a parlamentnél történt incidensekhez. Ugyanakkor azzal vádolta a kormányzó Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy "a politikai hatalmuk megőrzése érdekében mindent megtesznek az USR által elkezdett reformok leállításáért".

A Románok Egyesüléséért Szövetség több törvényhozója és szimpatizánsa kedd reggel a parlament előtt tiltakozott a Covid-igazolvány bevezetése és a járvány miatti korlátozó intézkedések ellen. Később mintegy 100 tüntetőnek sikerült behatolnia a parlament udvarára. A fővárosi csendőrség együttműködő magatartásra és a parlament udvarának elhagyására szólította fel a tüntetőket.

Egyes források szerint a zavargás résztvevői a szenátus udvarán megrongálták a japán és az amerikai nagykövetség autóját. A csendőrség bejelentette, hogy intézkedik a törvénysértő tüntetők azonosításáról és megbüntetéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában