Statisztika

2021.11.24. 07:40

Kedvező a fuvarozócégek számára a határ menti elhelyezkedés

Bukarest után Bihar megyében működik a legtöbb közúti szállító cég. Ez az üzletág Románia uniós csatlakozása és az ipari parkok létesítése után lendült fel megyénkben, de a határ menti földrajzi elhelyezkedés is kedvező a fuvarozó cégek számára.

BN-összeállítás

A Top Firme portál összeállítása szerint országszerte 35 ezer közúti szállító cég működik mintegy 148 ezer alkalmazottal. Bukarestben van a legtöbb, összesen 3003 fuvarozó cég, 11.867 alkalmazottal, a második helyen Bihar megye áll 2304 céggel és 9744 alkalmazottal. Október végén Bihar megyében mintegy 1800 szállító cég volt, melyek 3,5 tonnásnál nagyobb járművel rendelkeztek, és összesen több mint húszezer profi sofőrt alkalmaztak. A Bihoreanul hetilap megszólaltatta Dacian Palladi üzleti tanácsadót, aki elmondta, hogy a profi sofőröknek a kommunizmusban lett privilegizált státuszuk, sok fiatal azért akart kamionsofőr lenni, mert így eljuthatott külföldre, és olyan termékekhez juthatott hozzá, amelyekhez itthon nem, és természetesen a fizetésük is jobb volt a romániai átlagfizetéseknél. Bihar megyében a rendszerváltás után a kilencvenes évek végén robbant be ez az üzletág, amin csak tovább lendített Románia európai uniós csatlakozása. Ekkor a vám megszűnése miatt munka nélkül maradtak ügyfélhálózatukat felhasználva szállító cégeket alapítottak. Szintén nagy lendületet adott a fuvarozásnak a nagyváradi ipari parkok megjelenése, hiszen robbanásszerűen megnőtt a nyersanyagok és a kész termékek iránti igény, amelyeknek megrendelői az ipari parkban megtelepedő cégek voltak. Olyan sok lett a szállító cég Bihar megyében, hogy kialakult az ezt kiszolgáló üzletág is: az egyik vállalkozás például külön kamionvontató szolgáltatást biztosít az utakon bajba jutott teherautók elszállítására.

Gondok

Ma már azonban nem olyan vonzó a fuvarozói állás, mint volt régebben. A legfőbb gond az anyagi elszívó erő: sok sofőr otthagyja az itthoni céget, mert Nyugat-Európában ugyanezért a munkáért sokkal több pénzt kereshet. Romániában egy profi kamionsofőr megkeresheti a havi 1600–2000 eurót, amihez hozzáadódik a napidíj is a külföldön eltöltött napok után, ez a díj elérheti a napi 87,5 eurót is. Ez bizony nem rossz kereset a romániai viszonyokhoz mérve, csakhogy Németországban és Nagy-Britanniában a kamionosok fizetése meghaladhatja a 2500 eurót is. A teherautó sofőri munka iránti érdeklődés lanyhulása megmutatkozik abban is, hogy ma már egyre kevesebb fiatal jelentkezik arra, hogy megszerezze a teherautó vezetésére feljogosító C és CE típusú jogosítványt. Az egyik nagyváradi autósiskola képviselője elmondta, hogy míg tavaly havonta huszonöt tanítványuk volt, az idén már alig tizennyolcan vannak havonta egy-egy tanfolyamon. Az is gondot jelent – mondja ezt már Békési Csaba, a Bihar Megyei Foglalkoztatási Ügynökség igazgatója – , hogy mivel nagyon sok az ilyen jellegű vállalkozás, ezért a sofőrök nem maradnak meg egy helyen, hanem könnyen és sűrűn váltogatják munkahelyüket, ami szintén nehezíti a fuvarozó cégek dolgát. És arról se feledkezzünk meg, hogy a teherautó sofőrök élete cseppet sem fenékig tejfel, keményen meg kell dolgozniuk a pénzükért. Az adatok szerint külföldön a kamionok átlagos haladási sebessége 70–75 kilométer/óra, míg Romániában a fejletlen és nem jó minőségű úthálózat miatt csak 40–45 kilométer/óra a haladási sebesség. Márpedig minél több ideig tart a fuvar, az annál kevesebb nyereség a fuvarozó cégnek, ezért a sofőrökön általában nagy a nyomás, hogy minél gyorsabban teljesítsék a távot. Vannak módszerek, amivel a tachográfot is kijátszhatják, csakhogy ha valakit elkapnak külföldön, hogy trükközik a tachográffal, 2000 eurós bírságra számíthat, és a vétkes sofőrt hónapokra ki is tiltják az adott országból.

Mindemellett 2022 nehéz évnek ígérkezik a romániai fuvarozó cégek számára, ugyanis jövő év februárjától lép életbe az úgynevezett mobilitási csomag, ami arra fogja kötelezni a fuvarozó cégeket, hogy sofőrjeiket annak az országnak a bérezési szintje szerint fizessék, amely országban azok a sofőrök több időt dolgoznak, illetve minden szállító céget kötelezni akarnak arra, hogy nyolc hetente vigyék haza kamionjaikat. Ezek az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy visszaszorítsák a nyugat-európai fuvarozó cégek számára komoly konkurenciát jelentő olcsó kelet-európai fuvarozókat. Ha az intézkedéscsomag érvénybe lép, ez a romániai szállító cégek számára legalább 1,5 milliárd eurós többletkiadást fog jelenteni, áll a Romániai Közúti Szállítók Országos Szövetsége által megrendelt tanulmányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában