megoldás

2021.11.22. 14:05

FRISSÍTVE l Cîţu: A PSD-vel kötött koalíció kompromisszumos megoldás

FRISSÍTÉS

A koalíciós tárgyalások eredményeivel elégedetlen párttársait a PNL elnöke emlékeztette arra, hogy a liberálisok küldöttségét nem ő vezette, ugyanakkor a végrehajtóbizottság megszavazta a párt miniszterjelöltjeit.

Hangsúlyozta, hogy az európai alapokért felelős tárcát liberális miniszter fogja irányítani a koalíciós kormányban, és ez szerinte jelentős eredmény. Emlékeztetett arra, hogy az országos helyreállítási terv nem változik, így érvényben maradnak azok a reformcélkitűzések is, amelyekben az ő kormánya korábban az Európai Bizottsággal megállapodott. „Ezek a reformok szavatolni fogják, hogy Románia nem fog letérni a költségvetés-csökkentési pályáról, a gazdaság stabilizálódni és fejlődni fog a következő időszakban” – jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Raluca Turcan ügyvivő munkaügyi miniszter a leomondását kérte, amiért rosszul alkudozott a Szociáldemokrata Párttal, és november 26-tól nincs már pénz a nyugdíjakra, Cîţu kijelentette: bírálójának jogában állt volna megtenni az észrevételeit a végrehajtó bizottság ülésén, amelyen nem vett részt. „Ő a munkaügyi miniszter, vállalja a felelősséget azért, ha elfogyott a nyugdíjakra szánt pénz” – tette hozzá.


A Szociáldemokrata Párttal (PSD) kötött koalíció kompromisszumot jelent, és „nem feltételek nélküli” – jelentette ki hétfőn Florin Cîţu liberális elnök.

„Az egyeztetések előtt meghoztunk bizonyos döntéseket. (...) itt az ideje, hogy a romániaiak értesüljenek, miért kellett ezeket a döntéseket meghoznunk a PNL-ben. Két hónap alatt nem sikerült egy többséget kialakítani, bár több változattal is próbálkoztunk. Így jutottunk ehhez a kompromisszumos megoldáshoz, ehhez a koalícióhoz” – fejtette ki Cîţu a PNL székhelyén.

Hozzátette, biztosítja a román állampolgárokat, hogy ez a koalíció nem feltételek nélküli, és ő monitorozni fogja a működését, felügyel arra, hogy a lakosság érdekei ne sérüljenek, Románia pénzügyi stabilitása ne kerüljön veszélybe. A PNL tagjai tovább fognak küzdeni a liberális elvekért, amelyek bele vannak foglalva a kormányprogramba is – szögezte le.

Cîţu azt is elmondta, hogy a PNL országos politikai bürója a liberális miniszterek listáját hagyta jóvá, és nem szavaztak az ülésen külön-külön a miniszterjelöltekre.

Ezek is érdekelhetik