vissza minden

2021.06.29. 14:11

Az alkotmánybíróság döntése értelmében Renate Weber ismét elfoglalja ombudsmani tisztségét

Az alkotmánybíróság keddi döntése értelmében alkotmányellenes Renate Weber eltávolítása az ombudsmani tisztségből, és a döntésnek a Hivatalos Közlönyben való közzététele után ismét elfoglalhatja pozícióját.

Renate Weber participa la sedinta comuna a comisiilor juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului in care este discutata solicitarea Birourilor permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului privind declansarea procedurilor parlamentare de numire a Avocatului Poporului, la Palatul Parlamentului, miercuri, 26 iunie 2019. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Forrás: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Az alkotmánybíróság arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a testület egyhangúlag helyt adott a PSD szenátusi és képviselőházi frakciója által benyújtott óvásnak, megállapítva, hogy alkotmányellenes a román parlament 2021/36-os határozata, amely által Renate Webert visszahívják a Nép Ügyvédje tisztségből.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az alkotmánybíróság álláspontja szerint a tisztségből való eltávolításra vonatkozó törvényben pontosan meg kell határozni azokat az eseteket, amikor ez a szankció alkalmazható, le kell szögezni a tisztségből való eltávolítás pontos folyamatát a javaslattevéstől a döntésig, és biztosítani kell a fellebbezéshez való jogot is egy pártatlan bíróság előtt, mivel az alkotmány 21. cikkelye mindenki számára biztosítja az igazságszolgáltatáshoz való jogot.

A Renate Weber ombudsmani tisztségből való eltávolítására vonatkozó parlamenti döntés sérti az alkotmány első cikkelyének 3-as és 5-ös bekezdését, amelyek a jogállamiság elvét, valamint a törvényesség és az alaptörvény elsőbbségének elvét rögzítik. Ugyanakkor sérti a Nép Ügyvédje intézmény megszervezését és működését szabályozó 1997/35-ös törvényt is.

Mivel a tisztségből való eltávolítás alkotmányellenes, az erre vonatkozó parlamenti döntésnek nincs joghatása. Következésképpen az alkotmánybírósági döntés Hivatalos Közlönyben való megjelenése után Renate Weber újra elfoglalja ombudsmani tisztségét – közölte az alkotmánybíróság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában