Biztonság

2021.04.27. 20:52

CSAT: Románia a Fekete-tenger-körüli elhúzódó konfliktusok megoldásában érdekelt

Románia a Fekete-tenger-körüli elhúzódó konfliktusok megoldásában érdekelt, ez ügyben a külügyminisztérium különböző akciókat kezdeményezett az Európai Unió szintjén – közölték a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülését követően.

Forrás: ASB News/Military/Twitter

'A Fekete-tenger csak akkor válhat a stabilitás és az együttműködés térségévé, ha az államok szabadon fejlődhetnek és akadálytalanul követhetik saját elképzeléseiket, a kölcsönös tisztelet és a nemzetközi jog szabályainak szigorú betartásával„ – írja a CSAT közleményében.

A Klaus Iohannis elnök vezette ülésén elemezték a Fekete-tengeri régió biztonsági helyzetét arra való különös tekintettel, hogy Oroszország csapatokat vont össze az ukrán határon.

'A román hatóságok továbbra is éberek, és nagy figyelemmel kísérik ezt az indokolatlan mozgósítást Ukrajna körül” – írja még a dokumentum, amely felidézi a nemrégiben Bukarestben sorra került román-lengyel-török háromoldalú találkozó 'nagyon jó' eredményeit.

A CSAT keretében megállapodás született ugyanakkor arról, hogy Románia továbbra is támogatja partnereit a keleti szomszédságban, valamint a Nyugat-Balkánon, mind kétoldalúan, mind regionális formában, beleértve a NATO-val és az EU-val való kapcsolataik fejlesztését – zárul a közlemény.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában