Kritika

2020.07.27. 08:52

Romaşcanu: Orbannak a parlament előtt kell beszámolnia a járványhelyzetről

A kormány egyedül felelős a kialakult járványügyi és gazdasági helyzetért, ezért egy bizalmatlansági indítvánnyal gondoskodni fognak róla, hogy minél előbb tűnjön el – jelentette ki többek között vasárnap esti sajtóértekezletén Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője.

Fotó: SOVA LIVIU DANIEL

Megállapította: a PSD elő tud terjeszteni egy életképes javaslatot az államfőnek, megfelelő miniszterekkel és miniszterelnökkel. Meglátása szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért vezette be a veszélyhelyzetet, hogy 'elnapolja' a bizalmatlansági indítványt, miközben törvényszegésekre készül: nem akarja megduplázni a gyermekpénzt augusztus 1-jétől, és kifogásokat keres, hogy elhalassza a nyugdíjemelést.

Az elmúlt napokat az 'extrém felelőtlenség hetének' nevezte, amikor minden nap ezernél több új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Felrótta, hogy a PNL-kormány minden intézkedéssel elkésett, hogy járványügyben kétszer keletkezett törvénykezési űr, hogy 'egyetlen maszk sem jutott el a rászorulókig', hogy felkészületlen embereket tettek vezető funkcióba, hogy 'katasztrofálisan kommunikáltak', hogy 'maszk nélküli ivászattal mutattak példát', hogy hét beteg miatt helyeztek karanténba egy kétezer lakosú települést.

Parlamenti felhatalmazás

Klaus Iohannis államfő kérjen parlementi felhatalmazást, ha folytatódnak az Európai Unió (EU) költségvetésével kapcsolatos tárgyalások – mondta a szóvivő. Meglátása szerint az ügy sokkal fontosabb annál, hogy a döntést 'egy magánszemély hozza meg, még akkor is, ha ez történetesen Románia államfője'.

Kifejtette: a megbeszélés kezdetén úgy volt, hogy Románia 85 milliárd eurót kap, aztán a 'sikeres tárgyalásokkal' adtak 80 milliárdot. Voltak olyan országok, amelyeknek csökkentették a befizetésüket, 14 ország pedig pluszban kapott kohéziós alapokat, de 'Románia nincs köztük, mert Iohannis semmit sem tárgyalt ez ügyben'.

Romaşcanu szerint, ha lebontjuk a 80 milliárd eurót, akkor kiderül, hogy 46,3 milliárd az az összeg, amit az ország amúgy is kapott volna a 2021-2027-es költségvetésbe, 16,8 milliárd vissza nem térítendő támogatás, 17 milliárd feltételekhez kötött kölcsön. Ha tekintetbe vesszük, hogy a következő hét évben Románia bruttó hazai össztermékének nagyjából 1,4%-át kell hozzájárulásként befizetnie a közös európai kincstárba, akkor 'valójában 40 milliárd euróval maradunk' – számolta ki Romaşcanu.

Beszámoló

Ludovic Orban miniszterelnöknek a parlament előtt kell beszámolnia a járványhelyzetről – jelentette ki Lucian Romaşcanu. Elmondta: egyelőre csak informálisan közölték a kormányfővel, hogy várják a parlamentben, de hamarosan hivatalos felkérést küldenek.

Úgy vélte: tudni kellene a kormány álláspontját az iskolakezdéssel kapcsolatban, de a helyhatósági választások megszervezésének ügyében is, mert egymásnak ellentmondó információk látnak napvilágot. Ezek közé sorolta, hogy míg a tanügyminiszter azt nyilatkozza, hogy az egyetemi év kizárólag online indul, addig az egészségügyi miniszter arról beszél, hogy normális körülmények között kezdődhet az oktatás az egyetemeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában