Koronavírus Romániában

2020.07.11. 10:53

Hétfőre halasztotta a szenátus jogi bizottsága a karanténtörvény tervezetéről szóló szavazást

A Szociáldemokrata Párt (PSD) igénylésére hétfőre halasztotta a szenátus jogi bizottsága a szavazást a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló tervezetről.

A PSD javaslatát a testület hat tagja támogatta, ketten ellene voksoltak, hárman tartózkodtak. Robert Cazanciuc PSD-s szenátor arra hivatkozva kérte a vita hétfőre halasztását, hogy időközben vizsgálják át a vonatkozó európai uniós eljárásokat és gyakorlatot, a kormány által megszövegezett tervezet ugyanis „nem koherens”, „márpedig az állampolgároknak joguk van egy olyan törvényhez, amely megvédi őket” – mondta.

A jogi bizottság tagjai már péntek délután elkezdték a tervezet tárgyalását, és – Cazanciuc szerint – szombat hajnali négy óráig dolgoztak, de még időre van szükség a jelentés véglegesítéséhez, mert egy „jó törvényt” akarnak, amely nem bukja el az alkotmányossági kontrollt – tette hozzá.

Iulia Scântei nemzeti liberális párti szenátor ellenezte a halasztásra vonatkozó javaslatot, hangsúlyozva, ez okafogyottá teszi a plénum szombat délre összehívott ülését, ugyanakkor kihat az emberek egészségének védelmére is. „Ha hétfőre halasztjuk az ülést, késleltetjük a tervezet elfogadását, és lehetővé tesszük, hogy a beteg, fertőzött személyek szabadon mozogjanak” – érvelt.

A járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló törvény tervezetét a képviselőház már elfogadta, a felsőháznak döntéshozó testületként kell szavaznia róla.

Orban reakciója

Ludovic Orban miniszterelnök felháborodásának adott hangot, amiért a szenátus jogi bizottsága hétfőre halasztotta a szavazást a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedéseket tartalmazó törvénytervezetről.

A kormányfő szerint a törvény elfogadásának késleltetése az új megfertőződések számának további növekedéséhez vezethet. „Nem értem, miért húzza az időt a Szociáldemokrata Párt, miért akadályoztatja az olyan döntések meghozatalát, amelyek alapvető fontosságúak a román állampolgárok egészségének és életének védelme szempontjából. Ez a politikai játszma és szisztematikus szabotázs kihat a járvány elleni küzdelem hatékonyságára” – fogalmazott.

Hozzátette, a törvény „nem bonyolult”, de rendkívül fontos, mert lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy járványhelyzetben elrendeljék a szükséges intézkedéseket.

Borítóképen: Robert Cazanciuc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában