Augusztus 10

2020.07.16. 12:35

DIICOT: A békés tüntetőket erkölcsi bűnrészesség terheli

Egyebek mellett 'a békés tüntetők erkölcsi bűnrészességére' is hivatkozik a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) annak indoklásában, hogy miért zárta le vádemelés nélkül az augusztus 10-ei diaszpóratüntetés ügyét.

A vádhatóság szerint a 'békés tüntetők' egyáltalán nem határolódtak el a rendőrökre támadó agresszív csoportoktól, inkább 'mulattak' a történteken.

Mi több, a DIICOT azt állítja, hogy a nem minden 'kollaterális áldozat' volt 'ártatlan áldozat'.

A vádhatóság szerint 16 óra után több csoport agresszíven viselkedett a csendőrökkel szemben, kövekkel és üvegpalackokkal dobálta őket, viszont a békés tüntetők megakadályozták, hogy kiemeljék őket a tömegből. A rendőrség ezt követően vetett be különböző eszközöket és szereket, egyebek mellett könnygázt, amiből kaptak a magukat békésnek mondó tüntetők is.

A DIICOT olyan fogalmakat is elemez, mint például 'erkölcsi bűnrészesség', 'kollaterális áldozat', 'ártatlan áldozat', hogy leírja azon tiltakozók hozzáállását, akik nem működtek együtt a rendőrséggel.

A nyomozók gyakorlatilag arra a következtetésre jutottak, hogy a csendőrök beavatkozásának nem minden 'kollaterális' áldozata egyúttal 'ártatlan' áldozat is.

A DIICOT 'példaként, de nem feltétlenül a leginkább reprezentatívként' néhány felvételt is bemutatott, amelyen 'a látszólag békés tüntetők kollaterális, de nem ártatlan áldozataivá válnak a csendőrök akcióinak, akik megpróbálják visszaszorítani a rájuk támadó agresszív elemeket„- teszi hozzá DIICOT.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában