Kiállítás

2022.11.24. 16:29

Vassy Erzsébet festményei, grafikái a Tibor Ernő Galériában

Égiek áldása címmel nyílt egyéni kiállítása Vassy Erzsébet festőnek, grafikusnak a nagyváradi Tibor Ernő Galériában november 23-án, szerdán.

Pikó Stefánia

A képzőművészet nagyváradi kedvelői számára nem idegen Vassy Erzsébet neve, aki már a kilencvenes évek óta foglalkozik festészettel, grafikával, és azóta is rendszeresen alkot és kiállít. Legújabb egyéni tárlatának, az Égiek áldásának ünnepélyes megnyitóján Csathó Töhötöm és Molnár Judit méltatták alkotásait. A nagyváradi Tibor Ernő Galériában – bár az elmúlt tárlatnyitók alkalmával már szintén igen szépen megteltek a termek – ezúttal valóban egy gombostűt sem lehetett volna leejteni, így magyarázni sem igen volt szükség, mennyire ismertek, elismertek és népszerűek Vassy Erzsébet munkái. Fontos hozzátenni, alkotásait nem kizárólag a mi régiónkban ismerik, hiszen láthatók ezek a vajai Vay Ádám Múzeumban is, ugyanakkor távolabbi, külföldi tárlatai is nyíltak már.

Fotós: Pikó Stefánia

Csathó Töhötöm üdvözölte az egybegyűlteket, elmondta, örömmel tölti el őt és a galéria teljes közösségét, hogy ismét a művész természetközeliséget árasztó, ismerős tájakat ábrázoló munkái díszíthetik a TEG falait, ugyanakkor megköszönte minden érdeklődő jelenlétét, és meg is jegyezte, hosszú idő óta először látnak vendégül ilyen sok művészetkedvelőt. Molnár Judit irodalmár és közíró röviden méltatta az egyébként önmagukért beszélő alkotásokat, kiemelte, a művész egyedi, kiforrott stílusa, a pasztell sajátos használata könnyen felismerhetővé teszi a munkák mögötti alkotó személyét. Annak ellenére, hogy Vassy Erzsébetet általában a természet, a számunkra ismerős, otthonos tájak ihletik, a felhozatal egyáltalán nem mondható egyhangúnak, hiszen rendszeresen és gyakran vesz részt alkotótáborokban, sokat utazik, így igen széles látókörrel rendelkezik, és mindig tud újat mutatni.
A kiállított munkákat és azoknak megnevezéseit végigtekintve észrevehető, hogy nemcsak konkrét, inspiráló hatást keltő tájakat örökít meg festményei révén, hanem fantáziával ötvözi ezeket, álomszerű, légies képeket hoz létre, ugyanakkor gyakran merítkezik a magyar folklór szimbólumtárából, így találkozhatunk madarakkal, életfákkal, illetve népi motívumokkal is dolgozik. Maga a művész jegyezte meg a tárlatnyitón, hogy éppen ezért használja a pasztellt, és minden kísérletezős kitérő után hamar visszatér ehhez, mivel ez az, amivel a leginkább meg tudja teremteni a légiességet.
A kiállításmegnyitó után, amelyet Thurzó Sándor József brácsaművész zárt le, még sokáig nagy volt a nyüzsgés a galériában, melynek tagjai meg is vendégelték a közönséget. Vassy Erzsébet Égiek áldása című kiállítását december közepéig tekinthetik meg az érdeklődők, keddtől vasárnapig, naponta 11 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!