Ukrán válság

2023.05.09. 06:43

A győzelem napját ünneplik Oroszországban

Már 440. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz katonák menetelnek a győzelem napi díszszemle próbáján a moszkvai Vörös téren 2022. május 7-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Makszim Sipenkov

Ukrán támadás Donyeck városa ellen 

Ukrán csapatok lőtték Donyeck Kijevszkij kerületét.

A támadás során egy tüzérségi lövedék eltalált egy házat, egy autó megrongálódott és egy gázvezeték is megsérült - írja a Ria Novosti.

Robbanások az orosz-ukrán határ közelében 

"Robbanásokról érkezett jelentés Szumi és Csernyihiv régiókban" - írja a Ria Novosti.

A két régió az orosz-ukrán határnál helyezkedik el, Ukrajna északkeleti részén. A robbanások következményeiről egyelőre nincs információ.

Légiriadót rendeltek el két ukrán régióban 

Ukrajna két régiójában, Szumi és Csernyihiv régiókban légiriadót rendeltek el - írja a Ria Novosti.

Az ukránok szerint romlik a helyzet a zaporizzsjai atomerőműben 

Romlik a helyzet Európa legnagyobb atomerőművében, az ukrajnai Zaporizzsjában.

Az erőművet üzemeltető vállalat, az ukrán állami tulajdonú Energoatom szerint Oroszország több katonát és katonai járművet telepít az atomerőműhöz

 - írja a Reuters.

Petro Kotin, az Energoatom elnöke szerint az erőművet működtető személyzet helyzete is egyre rosszabb.

A Wagner orosz zsoldoscsoport terrorszervezetté nyilvánítását kezdeményezte a francia nemzetgyűlés

A francia nemzetgyűlés kedden egyhangúlag elfogadott határozatban indítványozta, hogy

 a Wagner orosz magánhadsereg kerüljön bele az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe. 

A nem kötelező jogi erejű szöveg felkéri a francia kormányt, hogy "diplomáciailag lépjen fel" annak érdekében, hogy az EU teljesítse ezt a kérést, mely lehetővé tenné a Wagner csoport tagjainak és támogatóinak hatékonyabb pénzügyi szankcionálását. 

A határozatot Emmanuel Macron államfő pártja, a Reneszánsz egyik képviselője terjesztette be, s elsősorban az Ukrajnában "a polgári lakosság ellen elkövetett számos erőszakos cselekményt" célozza, amelyek közül egyesek a határozat szerint "háborús cselekménynek" minősülnek. 

"A Wagner csoport tevékenysége kimeríti a terrorizmus európai definícióját" 

- mondta a vitában a javaslatot beterjesztő Benjamin Haddad, aki a "káosz hadseregének" nevezte "az Oroszország és Putyin oldalán fellépő" Wagnert, amely szerinte "instabilitást és erőszakot terjeszt". 

A határozatot - amely kiemeli, hogy a csoport Ukrajnán kívül Szíriában és több afrikai országban is erőszakos cselekményeket hajtott végre - valamennyi nemzetgyűlési csoport támogatta, beleértve a jobb- és baloldali ellenzéki frakciókat is. 

Catherine Colonna francia külügyminiszter a nemzetgyűlésben üdvözölte a képviselők határozatát, miután emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió már foganatosított szankciókat a Wagner csoport ellen. 

"Jogi értelemben véve a terrorcsoporttá nyilvánításnak nem lennének újabb közvetlen hatásai" - mondta a francia diplomácia vezetője. "De nem becsülhetjük alá egy ilyen intézkedés jelképes fontosságát, sem az elrettentő jellegét olyan államok számára, amelyek esetleg ezen csoport segítségéhez folyamodnának" - tette hozzá. 

A litván parlament márciusban már elfogadott egy határozatot, amely terrorszervezetté nyilvánította a Wagner csoportot. 

A francia képviselők márciusban elfogadtak egy határozatot, amely szerint népirtásnak kell tekinteni az 1930-as években a szovjet hatóságok által végrehajtott földreform következtében Ukrajnában okozott éhínséget, melyet holodomornak neveznek. Ukrajnával kapcsolatosan a nemzetgyűlés hamarosan egy újabb határozati javaslatot is megvitat, amely elítélné az ukrán gyerekek Oroszországba deportálását.
 

Norvégia tengeralatti infrastruktúrája védelmét szorgalmazza

A Norvég Országos Biztonsági Hatóság (NSM) az észak-európai ország tengeralatti infrastruktúrája jobb védelmét szorgalmazta a szabotázsakciókkal szemben, biztonsági hiányosságokra és az ukrajnai háborúra tekintettel.

 Az NSM kedden ismertetett jelentésében amellett, hogy jobb védelmi intézkedéseket követelt, felmutatta az infrastruktúra sérülékeny pontjait. A biztonsági hatóság szerint különösen "a gáz-, az áram- és az elektronikus kommunikációs hálózatok" sérülékenyek szabotázsakciókkal szemben.

Az NSM hangsúlyozta, hogy a szárazföldi létesítményekhez hasonlóan a tengeralatti infrastruktúra esetében is biztonsági intézkedésekre van szükség "a biztonság észszerű szintjének szavatolása végett". Az NSM több mint ötven nemzetbiztonsági hiányosságot azonosított jelentésében.

Az NSM vizsgálatát a balti-tengeri Északi Áramlat gázvezetékeknél történt 2022. szeptemberi robbanások nyomán indította.

Norvégia Európa egyik legfőbb energetikai beszállítójává lépett elő az ukrajnai háború miatt. A gáz- és kőolajszállítás javarészben csővezetékek kiterjedt tengeralatti hálózatán keresztül zajlik, mindemellett Norvégia áramot is exportál, szintén tengerfenéken lefektetett kábeleken keresztül.

Kijev erkölcstelennek tartja hat szovjet utódállam vezetőjének részvételét a moszkvai győzelem napi parádén

Ukrajna erkölcstelen és barátságtalan lépésnek tartja Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetőinek részvételét a második világháborút lezáró győzelem napja alkalmából Moszkvában rendezett katonai díszszemlén - közölte az ukrán külügyminisztérium keddi közleményében.

A tárca emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök – akit háborús bűnök elkövetése miatt köröz a nemzetközi igazságszolgáltatás –, a rendezvényen indokolni próbálta ukrán emberek meggyilkolását, ukrán városok és falvak lerombolását, ukrán gyerekek elhurcolását, és a megszállt ukrán területek lakóinak elnyomását. A felvonulás előtti éjszakán pedig Oroszország 25 cirkálórakétát lőtt ki Ukrajnára, köztük 15-öt a fővárosra, Kijevre, "hogy még több halált és pusztítást okozzon Ukrajna területén" – emelte ki a minisztérium.

A tárca hozzáfűzte, hogy a moszkvai találkozó résztvevőinek eközben a díszszemlén bemutatták azokat az orosz katonai felszereléseket, amelyek immár tizedik éve vesznek részt Oroszország indokolatlan, agresszív háborújában Ukrajna ellen.

"Erkölcstelen és barátságtalan lépésnek tartjuk e külföldi államok vezetőinek részvételét egy nyilvános rendezvényen egy háborús bűnös mellett, aki a második világháború óta nem látott mértékű európai háború kirobbantásával kérkedik. Ez a túléléséért és szabadságáért küzdő ukrán nép megvetésének megnyilvánulása. Közép-Ázsia és a Kaukázus népei felbecsülhetetlen mértékben járultak hozzá a nácizmus felett aratott, 78 évvel ezelőtti győzelemhez. Nem érdemlik meg azt a sorsot, hogy a Kreml felhasználja részvételüket olyasmiben, amelynek semmi köze a nácizmus legyőzőinek hőstettéhez"

 – fogalmazott nyilatkozatában az ukrán külügyminisztérium.

Német külügyminiszter: Kína döntő szerepet tölthet be a háború lezárásában

Kína döntő szerepet tölthet be Oroszország Ukrajna elleni háborújának lezárásában, ha elhatározza magát a béketeremtésre – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter kedden Berlinben kínai kollégájával folytatott megbeszélése után.

A német diplomácia vezetője Csin Kanggal tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy Kína az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaként meghatározó mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a háború Ukrajna területi épségének helyreállításával és az orosz csapatok kivonásával véget érjen.

Hangsúlyozta, hogy a háború befejezéséhez a támadó fél, Oroszország részéről szükségesek lépések, méghozzá a támadások leállítása és a csapatok kivonása. Ha nem Oroszország, hanem Ukrajna lépne, vagyis felhagyna a védekezéssel, az nem a háború, hanem "Ukrajna végét jelentené" – mondta.

CSIN Kang; BAERBOCK, Annalena
Csin Kang kínai külügyminiszter (b) és német hivatali partnere, Annalena Baerbock a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten a berlini külügyminisztériumban 2023. május 9-én 
Fotó: Michael Kappeler / Forrás: MTI/AP/DPA pool


 Csin Kang kijelentette, hogy Peking nem nézi tétlenül a vérengzést, de "nem is önt olajat a tűzre", hanem továbbra is az azonnali fegyvernyugvást igyekszik elérni, és ezért mindkét féllel és valamennyi érdekelttel kapcsolatban marad.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az Emberi Méltóság Tanácsa együtt segíti a Kárpátalján élő magyarokat

Együttműködési megállapodást írt alá a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és az Emberi Méltóság Tanácsa kedden Budapesten a Kárpátalján élő magyarok érdekében.

 A megállapodást Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, az Emberi Méltóság Tanácsának képviseletében pedig Lomnici Zoltán elnök és Szunai Miklós főtitkár látta el kézjegyével a Kárpátalján élő magyaroknak szánt adományok eljuttatásáról, továbbá arról a kezdeményezésről, amit Böjte Csaba a Kárpát-medencében élő népek együttműködéséért jelentett be.

Ferenc pápa arra biztatott minket, hogy legyünk hídépítő nép. Az utolsó személyiség, aki erre képes volt, az Hunyadi János, hiszen őt minden Kárpát-medencei nép magáénak érezte

– mondta Böjte Csaba.

Lomnici Zoltán köszöntőbeszédében elmondta, hogy Kárpátalján 155 ezren vallják magukat magyarnak, ami szerinte "példátlan kiállás a magyarság mellett, miközben óriási veszélynek vannak kitéve a háború következtében".

Hozzátette, Kárpátalja az anyaország segítsége nélkül eddig sem tudott volna megfelelően működni, így joggal "várjuk azt el, hogy a magyarokat ne érje semmilyen hátrányos megkülönböztetés".

Szunai Miklós arról beszélt: a kezdeményezés azért is fontos, mert "mi, magyarok minden elkövetünk, hogy a környező országok népeivel jóban legyünk".

Kijevben találkozott Ursula von der Leyen és Zelenszkij

A tizenegyedik uniós szankciócsomag a büntetőintézkedések megkerülésének megakadályozására fog összpontosítani, így nem kizárt, hogy harmadik országok ellen is szankciókat vezet be – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Kijevben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott sajtótájékoztatóján.

További termékekkel bővítjük a tranzitszállítási tilalmat, beleértve a repülőgép-alkatrészeket, amelyek Oroszországon keresztül harmadik országba szállításuk közben a Kreml kezébe kerülhetnek

 – fogalmazott a bizottság elnöke.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a kétoldalú megbeszélésüket követően Kijevben 2023. május 9-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Elmondása szerint 

"a közelmúltban megnövekedett a kereskedelmi forgalom az EU és néhány ország között, és bizonyos áruk Oroszországban jelentek meg. Ha azt látjuk, hogy az Európai Unióból származó árukat harmadik országokba küldik, majd Oroszországban kötnek ki, javasolhatjuk, hogy a tagországok szankciókat vezessenek be ezen áruk kivitelére. Ezt a mechanizmust a kockázatelemzés és az EU-országok jóváhagyása után nagyon körültekintően használjuk majd, de általa meg kell mutatnunk, hogy dolgozunk a szankciók kijátszása ellen"

 – magyarázta.

Zelenszkij a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az Európai Uniónak szankciókat kell bevezetnie Oroszország nukleáris ipara ellen, mert ezáltal a 11. szankciócsomag ereje arányos lesz az orosz fenyegetés mértékével.

Az ukrán elnök felszólította a szomszédos országokat és az Európai Unió államait, tartózkodjanak attól, hogy az Ukrajnával folytatott kereskedelemről bármiféle döntést hozzanak anélkül, hogy Ukrajnával egyeztettek volna.

Megbeszéltük az Európai Bizottság elnökével a mezőgazdasági termékeink exportjával kapcsolatos helyzetet. Általános megállapodásunk van a globális élelmezésbiztonsághoz való ukrán hozzájárulásunkról. Azonban – sajnálatos módon –, a háború miatti szolidaritás helyett problémákba ütköztünk. Szomszédaink brutális protekcionista intézkedései csalódást okoztak nekünk

– fejtette ki, hangsúlyozva, hogy az ukrán export korlátozása elfogadhatatlan, mert növeli az agresszor Oroszország képességeit.

Ezzel összefüggésen

 Zelenszkij egy tanácsadói csoport létrehozását javasolta Ukrajna, valamint a szomszédos országok és az EU-tagállamok részvételével a kereskedelem problémás kérdéseinek elemzése érdekében. Az államfő azt is kijelentette, hogy határozott döntéseket vár az Európai Uniótól, továbbá minden kereskedelmi korlátozás mielőbbi megszüntetését.

Zelenszkij közölte, hogy Ukrajna az Európai Bizottságtól júniusban kedvező időközi értékelésére számít az európai integráció felé tett előrehaladásáról.

Már rég eljött az idő, hogy felszámoljuk a mesterséges politikai bizonytalanságot Ukrajna és az Európai Unió kapcsolataiban. Eljött az idő, hogy pozitív döntést hozzanak az Ukrajna európai uniós tagságáról szóló tárgyalások megkezdéséről

– hangsúlyozta az államfő. "Értékeink, biztonságunk, jólétünk, békénk a kontinensen csak Ukrajnával együtt valósulhatnak meg száz százalékban Európa számára" – szögezte le.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletre érkezik a kétoldalú megbeszélésüket követően Kijevben 2023. május 9-én
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Zelenszkij szerint Ukrajna "mindig is a közös európai tér szerves része volt és lesz".

Az ukrán elnök köszönetet mondott azért, hogy az Európai Unió kész egymillió darab tüzérségi lőszert adni Ukrajnának, amire - mint mondta -, nagy szüksége van az ukrán hadseregnek.

Ursula von der Leyen jelképes napon érkezett Kijevbe. Zelenszkij hétfőn rendelkezett arról, hogy mostantól az EU-tagállamokhoz hasonlóan Ukrajnában is május 9-én ünneplik az Európa-napot.  Döntésével hatályon kívül helyezte a 2003-as elnöki rendeletet, amelynek értelmében Ukrajnában eddig minden május harmadik szombatján tartották az Európa-napot.

Ukrán polgármester: Enerhodarban az oroszok kiürítették a boltokat, a bankautomatákat és a benzinkutakat

Az orosz erők a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó Enerhodarból dokumentumokat, számítástechnikai eszközöket és egyéb eltulajdonított ingóságokat visznek ki, a városban nem működnek az üzletek és a gyógyszertárak, üresek a benzinkutak és az ATM-ek – közölte Dmitro Orlov, az orosz megszállás alá került város törvényesen megválasztott ukrán polgármestere egy rádióinterjúban.

Az oroszok az orvosi részlegből elvittek minden felszerelést, számítógépeket, dokumentációt, és felszámolták az útlevélirodát is, amelyet az adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó központban rendeztek be

– mondta a városvezető az ukrán Szabadság Rádiónak.

Szavai szerint nem működik az internet Enerhodarban, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak zárva vannak, valamint a benzinkutak és a bankautomaták is üresek. Hozzátette, hogy a megszálló hatóságok több napja folyamatosan viszik ki a városból a dokumentációikat, tartva az ukrán fegyveres erők ellentámadásától.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy május 7-én Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója azt mondta, a zaporizzsjai atomerőmű környékén egyre veszélyesebb a helyzet, a NAÜ szakértői rendszeresen hallanak ágyúzást. Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye megszállt területeinek élére kinevezett orosz kormányzó vasárnap közölte, hogy az orosz hatóságok 1679 embert, köztük 660 gyereket telepítettek ki az atomerőmű környékéről.

Varsóban tüntetők megakadályozták az orosz nagykövet győzelem napi koszorúzását

Tüntetők megakadályozták kedden a lengyel fővárosban, hogy az orosz nagykövet a győzelem napja alkalmából megkoszorúzza a Vörös Hadsereg varsói emlékművét.

Szergej Andrejev délelőtt testőrök kíseretében érkezett a második világháború során meghalt szovjet katonák varsói mauzóleumához, ahol az Euromajdan nevű szervezet aktivistáiból, valamint ukrán menekültekből álló csoport várt rá.
   A tüntetők korábban több száz ukrán zászlót tűztek földbe a temető bejáratánál, és kereszteket is elhelyeztek ott, amelyekre a jelenleg zajló ukrajnai háború áldozataira emlékeztető neveket tűztek. Olyan emlékeztetőket is elhelyeztek, amelyek az ukrajnai vérengzések helyszíneit, köztük a Kijev melletti Bucsát idézték.
   A temető környékét rendőrök biztosították, erőszakos fellépés nem történt.
   Az orosz nagykövet megérkezésekor a tüntetők jelszavakat skandáltak, többek között fasisztának nevezték Andrejevet. A diplomatának nem sikerült átjutnia az útját álló tömegen, így a mauzóleum bejáratánál, az ukrán zászlók elé tette le a koszorút. A tüntetők később megtaposták a virágokat.
   Szergej Andrejev tavaly május 9-én sem tudta megkoszorúzni a varsói emlékművet, akkor egy aktivista vörös festékkel öntötte le őt.

Ukrán miniszterelnök: készül az ellentámadás, de csak akkor indul, ha eljött az ideje

Ukrajna folyamatosan készül az orosz offenzívával szembeni ellentámadásra, amely azonban csak akkor kezdődik, ha megérett rá az idő – mondta a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kedden az ukrán kormányfő.

Denisz Smihal, aki III. Károly király koronázása alkalmából látogatott Londonba, és nagy-britanniai kiképzésben részesülő ukrán katonai alakulatokat is meglátogatott egy angliai támaszponton, az interjúban úgy fogalmazott: Ukrajna nagy gondot fordít az ellentámadás előkészítésére, mivel nagyon fontos, hogy "sikert tudjon felmutatni".   

Arra utalva, hogy kedden Moszkvában a náci Németország feletti győzelem évfordulóját ünnepelték, Smihal kijelentette: Ukrajna számára a legfontosabb győzelem napja az lesz, amikor győzelmet arat "e rettenetes, totális orosz agresszió felett".   

Arra a kérdésre, hogy a nagy-britanniai kiképzésben részesülő ukrán katonák részt vesznek-e majd az ukrán fegyveres erők ellentámadásában, Denisz Smihal kitérően úgy válaszolt, hogy a brit kiképzési programba bevont "jövőbeni katonák, fiúk és lányok egyaránt" minden olyan különleges tudás és gyakorlati tapasztalat birtokában lesznek, amelyre a hadszíntéren szükség van.   

Nagy-Britannia tavaly széleskörű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. A legutóbbi hivatalos adatok szerint 2022 második felében tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei brit kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt.

A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának. 

A Downing Street az év elején bejelentette, hogy Ukrajna 14 Challenger 2 típusú brit harckocsit és "hozzávetőleg harminc" AS90 önjáró löveget kap a brit kormánytól. Nem sokkal később megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akik a brit fegyveres erők szakértőitől ezeknek az eszközöknek az üzemeltetésére kapnak kiképzést.   

Nagy-Britannia – a nyugati szövetségesek közül elsőként – megkezdte ukrán pilóták NATO-szabványoknak megfelelő kiképzését is, de a brit kormány rendre hangsúlyozza, hogy nem készül harci repülőgépek ukrajnai szállítására, a pilóták kiképzése arra irányul, hogy Ukrajna a NATO által meghonosított harcászati módszerekkel védhesse meg légterét "a jövőben".   

Az ukrán miniszterelnök a keddi Sky News-interjúban - arra a kérdésre, hogy miért húzódik ilyen sokáig az ukrán ellentámadás elindítása - úgy válaszolt: Ukrajna nagyon gondos előkészületeket folytat, mivel nagyon fontos műveletről van szó, "és tudjuk, hogy sikert kell felmutatnunk e művelet során társadalmunknak, partnereinknek, az egész világnak és ellenségünknek is".   

Denisz Smihal szerint az ellentámadás "abban a pillanatban megkezdődik", amikor Ukrajna erre "abszolút készen áll", és amikor a katonai és politikai vezetés meghozza az erről szóló döntést.   

A kormányfő megerősítette azt a hivatalos kijevi álláspontot, hogy Ukrajnának nem volt köze a Kreml ellen megkísérelt múlt heti dróntámadáshoz, amelyet hivatalos moszkvai körökben Vlagyimir Putyin orosz elnök megölésére irányuló kísérletnek minősítettek.   

Smihal kijelentette: Kijev szerint elsősorban provokáció történhetett, de az ukrán kormánynak nincsenek adatai az incidensről, mivel nem ukrán műveletről volt szó.

A Wagner-csoport vezetője bahmuti állásaik feladásával vádolja az orosz katonákat

Bahmuti állásaik feladásával vádolta meg kedden az orosz hadsereg katonáit Jevgenyij Prigozsin, a kelet-ukrajnai város ostromában meghatározó szerepet játszó Wagner-csoport vezetője.

A május 9-i győzelem napja alkalmából közzétett videoüzenetében Prigozsin emellett azt vetette az orosz vezérkar szemére, hogy szándékosan félrevezetik Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború fejleményeivel kapcsolatban.   

"Ha minden erővel azon vannak, hogy becsapják a főparancsnokot (Putyint), akkor vagy ő vagy pedig az orosz nép fogja széttépni magukat" 

- fogalmazott Prigozsin.   

"A győzelem napja atyáink győzelme, mi e győzelem töredékét sem érdemeljük meg" – jelentette ki, hozzátéve, hogy kedden "a védelmi minisztérium újabb alegysége hagyta el bahmuti állását.   

"Létezik olyan bűn, amelyet az orosz nép tönkretételének neveznek, és egy kis csoport éppen ezt követi el" – szögezte le.   

A katonai magáncég vezetője már korábban is több alkalommal bírálta az orosz védelmi tárcát, kiemelve, hogy a hiányzó tüzérségi lőszerek miatt - melyeket szerinte szándékosan tartanak vissza - a veszteségeik ötszörte magasabbak a kelleténél.   

Kedden azt mondta, a kért lőszerek alig tíz százaléka érkezett meg, és bár –  jóllehet korábban azzal fenyegetőzött, hogy készek elvonulni, ha nem teljesítik a követeléseiket – üzenetében kijelentette, hogy egyelőre nem adják fel állásaikat.   

"Maradunk még néhány napot és minden nehézség ellenére folytatjuk a harcot" – közölte.

Kim Dzsong Un szerint Oroszország le fogja győzni az ellenséges erőket

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerint Oroszország le fogja győzni az ellenséges erőket, akiket imperialistáknak nevezett - közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség kedden.

Phenjan korábban is az Egyesült Államokat hibáztatta az ukrajnai háború miatt, azt állítva, hogy a Nyugat egyeduralomra törő politikája kényszerítette támadásra Oroszországot. Észak-Korea szerint Moszkva csak biztonsági érdekeit védi a katonai akcióval.   

Észak-Korea az ukrajnai háború kitörése óta még szorosabb kapcsolatban áll Oroszországgal. Az ország vezetése többször biztosította támogatásáról Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húga is kijelentette hogy országa mindig Oroszország oldalán fog állni.   

Oroszország és Szíria mellett még Észak-Korea ismerte el a szakadár kelet-ukrajnai "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" függetlenségét.   

Terrorizmussal vádolták meg a Prilepin elleni merénylet elkövetőjét

Az orosz nyomozók terrorizmussal vádoltak meg egy férfit, miután egy autórobbantás megsebesített egy prominens orosz nacionalista írót. A nyugat-oroszországi Nyizsnyij Novgorodban szombaton történt robbanás eltörte Zakhar Prilepin mindkét lábát. Közeli munkatársa, aki vele együtt ült az autóban, meghalt. Nem hivatalos információk szerint Prilepin életét az mentette meg, hogy ő vezette az autót, holott általában azon az ülésen szokott utazni, ahol most a kollégája volt.

Leállt a Fekete-tengeri gabonafolyosó

Oroszország gyakorlatilag leállította a Fekete-tengeri gabonával kapcsolatos megállapodást, amely május 18-án jár le, és megtagadta a bejövő hajók nyilvántartásba vételét – közölte az ukrán újjáépítési minisztérium. Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a megállapodást, amely a globális élelmiszerválság enyhítését hivatott segíteni.

Százezres orosz veszteségről beszélt egy ukrán tábornok

Körülbelül 100 ezer orosz katona halt meg a Bahmut elfoglalásáért vívott csatában – állította egy ukrán tábornok. Szerhij Cserevaty ezredes, az ukrán fegyveres erők keleti csoportjának szóvivője az ukrán tv-nek azt mondta, ezek "durva számítások". Azt mondta: "Biztos vagyok benne, hogy a további ellenőrzések csak növekedést mutatnak ezen a számon. Ez természetes, mivel az ellenség az úgynevezett húsrohamokat használja a háború fő módszereként."

Putyin: Oroszország ellen ismét háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát

A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát - jelentette ki Vlagyimir Putyin kedden, a győzelem napja alkalmából rendezett díszszemlén a moszkvai Vörös téren.

"Oroszország ellenfeleinek az a céljuk, hogy elérjék az ország összeomlását és megsemmisülését, eltöröljék a második világháború eredményeit, véglegesen megtörjék a globális biztonság és a nemzetközi jog rendszerét, megfojtsanak minden szuverén fejlődési központot" - hangoztatta az orosz elnök.

A náci Németország felett aratott 1945-ös győzelem emlékére összegyűlt több ezer orosz katona és politikus előtt Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól függ. "Semmi sem fontosabb most, mint az önök katonai feladata (...) Önök becsülettel teljesítik küldetésüket, Oroszországért harcolnak. Nincs fontosabb az egységnél és a hazaszeretetnél, amit őseink a nagy honvédő háborúban bebizonyítottak" - hangoztatta.

   

Az orosz elnök rövid beszéde után több ezer katona vonult végig a Vörös téren orosz és szovjet zászlókat lengetve. A hivatalos adatok szerint mintegy nyolcezren voltak, köztük mintegy ötszáz olyan katona, aki Ukrajnában is harcolt.   

A felvonuláson részt vevő harci járművek között haladt a II. világháború legendás T-34-es harckocsija, de más korszerű harckocsi nem. Ezzel kapcsolatban hivatalos magyarázatot nem adtak.  

Volt ugyanakkor különböző típusú páncélozott szállító jármű, továbbá Iszkander-M hadműveleti-harcászati, Sz-400-as Triumf légvédelmi, valamint Jarsz-M mobil indítóállásból indítható, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétarendszer.   

A hagyományos katonai parádé anélkül ért véget, hogy az ilyenkor szokásos módon bemutatták volna az orosz légierő harci gépeit. A légi parádé annak ellenére maradt el, hogy Moszkva felett tiszta volt az égbolt 

– derült ki az orosz állami tévé helyszíni közvetítéséből.   

Bár kezdetben nem vártak külföldi politikus vendégeket, a volt szovjet tagköztársaságok közül Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán vezetői részt vettek az ünnepségen.   

Idén nem tartották meg a "halhatatlan ezred" felvonulását sem, amelyet a győzelem napi díszszemle után eddig hagyományosan megrendeztek. Több mint húsz oroszországi városban magát a díszszemlét is törölték a magas biztonsági kockázatra hivatkozva.

Evakuálják a sebesült katonákat Bahmutból

A Hospitallers nevű mentős szervezet önkéntesei lehetőséget kaptak, hogy orvosi segítséget nyújtva egy speciálisan átalakított, mozgó intenzív osztályként üzemeltethető autóbusszal súlyosan sebesült, de szállítható állapotban lévő ukrán katonákat evakuáljanak Bahmutból. A sebesülteket első körben a dnyiprói kórházba szállítják, szükség esetén onnét viszik őket tovább biztonságosabb településekre.

Újabb támadás érte Kijevet

Oroszország kedd hajnalban 15 manőverező robotrepülőgéppel támadta Kijevet, de a légvédelemnek mindet sikerült megsemmisítenie - közölte a kijevi katonai vezetés.

Kedd reggel a főváros mellett Ukrajna mintegy kétharmadában megszólalt a légiriadó.
"Annyi civilt próbálnak megölni, amennyit csak tudnak ezen a napon" - fogalmazott Szerhij Popko, a kijevi katonai körzet vezetője a Telegramon arra utalva, hogy május 9. az egyik legnagyobb állami ünnep Oroszországban, a nácik felett aratott második világháborús győzelem napja. Popko szerint a manőverező robotrepülőgépek a Kaszpi-tenger térségéből indultak. A keddi támadásnak egyetlen áldozata sincs.

ENSZ: Legalább 23 606 civil áldozat van Ukrajnában

Az ENSZ emberi jogi ügynöksége szerint Oroszország Ukrajna elleni háborújában 2022. február 24. és 2023. május 7. között legalább 8791 civil halt meg, és legalább 14.815-en megsebesültek.

Az ügynökség minden frissítésben arról számol be, hogy a tényleges áldozatok száma valószínűleg jóval magasabb, mivel a folyamatos harcokkal érintett helyekről késik az információ. Emellett számos civil áldozatról szóló jelentést még ellenőrizni kell.

Oroszország átvette az irányítást a Dnyeper torkolatánál lévő szigetek felett

Az orosz csapatok átvették az irányítást a Herszon régióban, a Dnyeper torkolatánál található összes sziget megközelítése felett – mondta a RIA Novosztyinak egy, a helyszíni helyzetet ismerő forrás, aki szerint az ukrán csapatoknak nincs esélyük újra megvetni a lábukat a szigeteken.

Korábban az orosz hadsereg megállította az Ukrán Fegyveres Erők szabotázs- és felderítőcsoportjának hét motorcsónakon tett kísérletét, hogy leszálljanak a Dnyeper bal partján, Aleski városától északra.

A RIA Novosztyi tudósítója a Kinburn-szoros Aleskibe utazva megbizonyosodott arról, hogy a Dnyeper bal partján nincs jele ukrán csapatok jelenlétének, a város bejáratait az orosz katonaság ellenőrizte minden oldalról.

Újabb robbanást hallottak Kijevben

Kijevben, ahol korábban légiriadót jelentettek be, egy nagyon erős robbanást lehetett hallani – közölte Olekszij Goncsarenko, a Verhovna Rada egyik képviselője a Telegramon. Azt nem tudta meghatározni, hogy pontosan hol és mi történt, ahogy azt sem, hogy vannak-e sérültek vagy áldozatok - írja a RIA Novosztyi.

Ígéretet már kapott, lőszert még nem

Az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője azt mondta, hogy az előzetes adatok szerint csapatai kezdik megkapni a szükséges lőszert. Jevgenyij Prigozsin a közösségi médiában közzétett hangüzenetében azt mondta: "Ma a csoportok maximum 130 métert haladtak előre. Heves harcok folynak, de a csoportjaink tovább haladnak. Az előzetes adatok szerint kezdünk lőszert kapni. A gyakorlatban még nem láttunk ilyet."

Múlt héten a Wagner-főnök azt mondta, harcosai kivonulnak a hónapok óta ostromlott Bahmut városából, miután kifogynak a lőszerekből, és emiatt "haszontalan és indokolatlan" veszteségeket szenvedtek el. Később visszavonta fenyegetését.

Orosz tisztviselők többször is igyekeztek eloszlatni az aggodalmakat, miszerint a frontvonalon lévő erőik nem kaptak megfelelő utánpótlást.

Ma tartják Oroszország egyik legfontosabb ünnepét, a győzelem napját

Oroszországban és a szovjet utóállamokban május 9-én ünneplik a győzelem napját. 

Szigorított biztonsági intézkedések mellett tartják meg Oroszország egyik legfontosabb ünnepét kedden, a náci Németország felett aratott győzelemre megemlékező győzelem napját − számolt be róla a nemzetközi sajtóra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A moszkvai Vörös téren beszédet mond Vlagyimir Putyin orosz elnök is. 

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólal a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én
Fotó: Mihail Metzel / Forrás: MTI/EPA/Szputnyik

A hagyományos, moszkvai Vörös téren megtartott katonai parádét idén is − noha kisebb létszámmal, mint tavaly − megrendezik, azonban több vidéki régióban mondták le az ünnepségeket az esetleges ukrán szabotázsakcióktól tartva.

Orosz páncélozott harci járművek felvonulása a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

A Faytuks News, a BNO News hírportál együttműködője számolt be arról a Twitter-oldalán, hogy a „Nyikolajevszkij Vanyek” Telegram-csatorna szerint 

9 orosz stratégiai bombázó indult meg Ukrajna felé

- írja a Mandiner.

A Telegram bejegyzés szerint 8 TU-95MS-t és 1 TU-22M3-t vetettek be. A Faytuks News szerint a bombázók rádiócsend közepette repülnek a rakétakilövőhely felé. Ukrán forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy 

2-3 órán belül csapások várhatóak.

Olaszország azt ajánlja polgárainak, hogy hagyják el Ukrajnát

A római külügyminisztérium "erősen ajánlja", hogy a még Ukrajnában tartózkodó olaszok távozzanak az országból. A figyelmeztetést a "Kijev és Ukrajna egész területén egyre súlyosabb rakétatámadások" miatt adták ki - közölte a minisztérium utazásbiztonsági honlapján.

"Az Ukrajnába való utazást, bármilyen minőségben is, határozottan nem javasoljuk" - áll a közleményben, sürgetve mindenkit, aki munkába indul, hogy tegye meg a "megfelelő kockázatmegelőzési- és csökkentő intézkedéseket", és járjon el a "maximális körültekintéssel".

Az oroszok nagy erőkkel rakétázzák Ukrajnát

Légiriadó van érvényben minden ukrán régióban.

Támadás alatt áll Dnyipro és a harkivi terület: a Kyiv Independent arról ír, hogy Dnyiproban beindult a légvédelem, helyi idő szerint 22 óra 14-kor Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója jelentése szerint. Arról is beszámoltak, hogy Oroszország megtámadta Harkiv területét. Az előzetes információk szerint Sz-300-as rakétákat vetettek be – jelentette be Oleh Szinyehubov kormányzó a Mandiner cikke szerint. 

Az oroszok 6 községet lőttek a Szumi területen: Junakivka, Bilopillia, Znob-Novhorodske, Shalyhyne, Esman és Novoslobidske településeket.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 8-án az ukrán-magyar határszakaszon 5006 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4506 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 8-án 27 ember, köztük 16 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Kényszerszabadság a légitámadások miatt

Ukrajna legnagyobb acélgyártója, az ArcelorMittal azt mondta a munkatársainak, hogy május 9-re vegyenek ki szabadságot, vagy dolgozzanak otthonról az orosz légicsapások veszélye miatt. A mintegy 20 ezer embert foglalkoztató cég központja Krivij Rih városában található, amely gyakran az orosz drón- és rakétatámadások célpontja.

Kínai cégek ellen lépnek fel az új uniós szankciók

Az EU végrehajtó testülete azt javasolta, hogy több kínai vállalatot helyezzenek feketelistára, és korlátozzák az olyan országokba irányuló exportot, amelyek érintettek az orosz kereskedelmi korlátozások megkerülésében a Moszkva elleni új szankciók értelmében.

A 27 EU-tagállam - amelyeknek valamennyien egyet kell érteniük az új szankciók életbe léptetésével - szerdán tárgyal először az Európai Bizottság külpolitikai részlegének javaslatáról - közölte több diplomáciai forrás.

A javaslat a meglévő kereskedelmi korlátozások harmadik országokon keresztül történő megkerülésének leküzdésére összpontosít – közölték a források, miután az EU Kínát, Törökországot, az Egyesült Arab Emírségekben, valamint a közép-ázsiai és a kaukázusi országokat azonosította potenciális bűnösként.

Hét kínai vállalat vagyonát befagyasztják az EU-ban 

– mondták a javaslatot ismerő diplomaták, amivel a blokk először büntetné meg Kínát Pekingnek az ukrajnai háborúban játszott szerepével kapcsolatos vádak miatt.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin azt mondta, hogy Kína sürgeti az EU-t, hogy ne lépjen a "rossz útra", és kész lépéseket tenni jogainak és érdekeinek védelme érdekében.

Ukrajna új ellentámadásra készül

A Sky News-nak adott interjújában Denisz Smihal ukrán kormányfő azt mondta, hogy a régóta várt ukrán ellentámadást csak akkor indítják el, amikor eljön az ideje, és nem árulta el, hogy ez mikor lehet.

"Ukrajna gondosan készül az orosz erők elleni új ellentámadásra, mert a támadás nagyon fontos és sikert kell mutatnia" - mondta a miniszterelnök.

Ukrán tüzérek az orosz állásokat ágyúzzák a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Marjinka környékén húzódó fronton 2023. május 8-án 
Fotó: Libkos / Forrás: MTI/AP

170 ezer km2-t kell aknamentesíteni

Jelenleg Ukrajnában több mint 170 ezer négyzetkilométeres területen lehetnek aknák és fel nem robbant lőszerek. Szakértői becslések szerint akár évtizedekbe beletelhet egy ekkora terület semlegesítése. Az ukrán elnök szerint azonban ennél sokkal gyorsabbnak és hatékonyabbnak kell lenniük - írja az Origo.

"Készítünk egy speciális akciórendszert, amely segít a gyorsabb aknamentesítésben. Partnereinkkel is aktívan együttműködünk képességeink bővítése érdekében. Együttműködünk mindenkivel a világon, aki rendelkezik tapasztalattal, technológiával, pénzügyi kapacitással, hogy támogasson bennünket, hogy Ukrajnát megtisztítsuk az orosz aknáktól" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában