Orosz-ukrán háború

2023.04.09. 07:26

Egy éve történt a tragikus kramatorszki rakétacsapás

Már 409. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Emlékező virágot helyez el az egy évvel ezelőtti robbantás helyszínén a kramatorszki pályaudvaron, ahol közel hatvanan meghaltak

Forrás: AFP

Fotó: Genya Savilov

Lettország kerítést épít a fehérorosz határon

Lettország új, 64 kilométer hosszú kerítést épít a fehérorosz határon. Az ország azt tervezi, hogy áprilisban megkezdődik az építkezés - írja a Kyiv Independent.

Hetvenezer tonna üzemanyag megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

 Nagypontosságú orosz  rakétacsapás semmisített meg Zaporizzsja város közelében egy telephelyet, ahol 70 ezer tonna üzemanyagot raktároztak az ukrán fegyveres erők  - közölte vasárnap az orosz védelmi tárca. 

Az orosz hadijelentés emellett beszámolt még két lőszerraktár és egy vezetésipont megsemmisítéséről. A tárca az ukrán fegyveres erők emberveszteségét mintegy 420 főben határozta meg, akik közül több mint 250 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el. 

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben két civil belövésektől sebesült meg, egy harmadik pedig gyalogsági aknától.
 

Német sajtó: Zelenszkij németországi utat tervez májusban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt tervezi, hogy májusban Németországban részt vesz a részben neki ítélt Károly-díj átadó ünnepségén - tudta meg német kormányforrásból a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.

Az Európa egyesítéséhez tett hozzájárulásért adományozott díjat a nyugat-németországi Aachen városában adják át május 14-én, idei kitüntetettje "Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij és az ukrán nép".

Ez lesz Zelenszkij első látogatása Németországban az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta. Személyes jelenléte azonban a háborús helyzettől függ, ha nem utazik, akkor videokapcsolaton keresztül vesz részt a díjátadón.

Az aacheni rendezvényen a tervek szerint Olaf Scholz német kancellár mond megnyitó ünnepi beszédet.

A Károly-díjat május 18-án kellene átadni, de mivel ekkor a német kancellár a G7 csoport csúcstalálkozóján vesz részt Japánban, az ünnepséget néhány nappal előrehozták.

Tavaly a Károly-díjat fehérorosz ellenzéki aktivisták, Szvjatlana Cihanouszkaja, Veranika Zepkala és Marija Kalesznyikava kapták meg.

Az ukrán erők több mint 50 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az orosz csapatok a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avdijivka és Marinka felé irányuló offenzívák lebonyolítására összpontosítják erőfeszítéseiket. Az ukrán katonák szombaton több mint 50 orosz támadást vertek vissza ezekben az irányokban – közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

Aknára futott egy ukrán traktor

Az ukrán sürgősségi szolgálat arról számolt be, hogy szombaton egy traktor tankelhárító aknára futott Kijev megyében. Egy ember megsérült.

Indiától kér segítséget Ukrajna

Az ukrán kormány egyik minisztere hétfőn Indiába látogat, és humanitárius segélyt és felszerelést fog kérni az orosz invázió során megrongálódott energiainfrastruktúra helyreállításához - közölte szombaton egy hindu újság.

Ukrajna első külügyminiszter-helyettese, Emine Dzsaparova személyében Oroszország inváziója óta először látogat Indiába ukrán kormányzati vezető.

Ukrajna arany- és devizatartaléka több mint 10 éves csúcson

Ukrajna jelenlegi arany- és devizatartaléka több mint 10 éves csúcson áll, meghaladja a 30 milliárd dollárt - közölte a gazdasági kérdésekben illetékes ukrán elnöki tanácsadó vasárnap.

Ez több mint öt hónapnyi import fedezésére elegendő - mondta Oleg Usztenko az ukrán parlament Rada nevű televíziós csatornáján.

Korábban az ukrán jegybank arról számolt be, hogy az ország nemzetközi tartalékai idén februárban 28,86 milliárd dollárt tettek ki, 3,5 százalékkal csökkentek januárhoz képest.

A parlament 38 milliárd dollárnyi államháztartási hiányt hagyott jóvá az idei évre, ami a hazai össztermék (GDP) több mint 20 százaléka. A deficitet az Európai Unió, az Egyesült Államok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és más adományozók támogatásaiból tervezik fedezni.

Egy éve történt a kramatorszki rakétacsapás

Az ukránok megemlékezést tartottak a kelet-ukrajnai Kramatorszk pályaudvaron végrehajtott rakétacsapás első évfordulóján, amelyben legalább 58 ember, köztük több gyerek meghalt.

A támadás 2022. április 8-án történt, amikor az állomás zsúfolásig megtelt nőkkel, gyerekekkel és idős emberekkel, akik evakuálásra vártak.

Ukrán kormányzói hivatal: az orosz erők támadásokat intéztek Zaporizzsja megye ellen

Az orosz erők támadásokat hajtottak végre szombaton a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régió több települése, köztük a megyeszékhely ellen, ezekben három helyi lakos életét vesztette, további öt megsebesült - közölte vasárnap a megye kormányzói hivatala.

A megyeszékhelyt, Zaporizzsja várost az éjjel érte orosz rakétatámadás. Egy lövedék egy családi házba csapódott be, az apa és 11 éves gyermeke életét vesztette, az anyát sikerült kimenteni a romok alól. A megyei kormányzói hivatal közlése szerint Zaporizzsján kívül még 17 települést ért az elmúlt napon orosz támadás. Az orosz erők egy rakéta-, négy légicsapást és öt dróntámadást hajtottak végre, valamint 46 alkalommal ágyúzták a megye ukrán ellenőrzés alatti részét. Több tucat lakás, családi ház és melléképület dőlt romba vagy rongálódott meg.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a megyei kormányzói hivatalok közléseiből készített összeállításában azt írta, hogy az orosz erők szombaton Zaporizzsja megyén kívül még hét ukrajnai régió ellen intéztek támadásokat.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alá került Melitopol város polgármestere egy vasárnapi tévéműsorban kijelentette, hogy az elmúlt két hét alatt több mint 15 orosz állás semmisült meg a régió orosz ellenőrzés alatti részében, ezekből hét Melitopolban. Szavai szerint kétszer "történt valami" a helyi repülőtéren és egyszer a mozdonydepóban. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy április 2-án a melitopoli mozdonydepóban robbanások történtek.

Egy lerombolt ház Zaporizzzsjában 2023. április 9-én
Fotós: Andriy Yermak ukrán elnöki kabinetfőnök / Forrás: AFP

Oroszország szigorítani készül a hazaárulók büntetését

Az orosz törvényhozók szigorúbb büntetést javasolnak a terrorizmusért, hazaárulásért és szabotázsért elítéltekre. A "terrorcselekmény" elkövetéséért - életeket veszélyeztető, Oroszország destabilizálását célzó cselekményként meghatározott - maximális büntetési tételt a jelenlegi 15 évről 20 évre emelnék.

A szabotázsban bűnösnek talált személyek 15 év helyett szintén 20 év börtönbüntetést is kaphatnának, míg a "nemzetközi terrorizmusért" elítélteket 12 év feletti, akár életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik. Szintén életfogytiglani börtönnel lehetne sújtani a hazaárulókat is.

A javasolt változtatásokat Vaszilij Piszkarjov, a parlament alsóháza biztonsági és korrupcióellenes bizottságának vezetője ismertette.

A hét elején a TASS hírügynökség Piszkarjovra hivatkozva azt mondta, hogy szigorúbb intézkedésekre van szükség az Oroszországot Ukrajna és nyugati támogatói által kifejtett példátlan fenyegetésekkel szembeni védelem érdekében.

Két ukrán szabotőr csoportot iktattak ki az orosz egységek

A nyugati haderőcsoport orosz katonái megsemmisítettek két ellenséges szabotázs- és felderítőcsoportot Kupjanszk irányában, és meghiúsítottak három kísérletet az ukrán csapatok rotációjára – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Zibinszkij, a nyugati csoport sajtóközpontjának vezetője.

A beszámoló szerint a Buk és a Tor légvédelmi rakétarendszerek legénysége négy ukrán drónt semmisített meg Vladimirovka, Sztelmahovka és Olsana települések közelében.

Az észt miniszter ultimátumot adott a Nyugatnak

A Nyugatnak továbbra is támogatnia kell Ukrajnát, különben „kockáztatja a következő generációk biztonságát" – mondta Urmas Reinsalu észt külügyminiszter. A Kyiv Independentnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy az Ukrajnába küldhető fegyverek visszatartása azt jelentené, hogy aláírnák Ukrajna vereségét. Szerinte ha a Nyugat behódol Oroszországnak, akkor bűnrészes lesz Ukrajna jövőjének feladásában.

A világ először elveszíti Ukrajnát, mi pedig a méltóságunkat, majd önmagunkat – legalábbis a biztonságunkat vagy a következő generációnk biztonságát. Biztos vagyok benne, hogy minden országot érdekel a béke, különösen az Oroszországgal szomszédos országokat, de a hamis béke csak előjátéka az új háborúknak – erre tanított minket a történelem

 - mondta az észt külügyminiszter.

Az Egyesült Államok teljesen kitilthatja a Kaspersky szoftvereket

Joe Biden elnök adminisztrációja a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat elleni végrehajtási lépéseket vizsgál – írja a Wall Street Journal. Tavaly az Egyesült Államok megindított egy nemzetbiztonsági vizsgálatot a vírusirtó cég ellen, mivel egyre nőtt az orosz kibertámadásoktól való félelem.

Az amerikai szabályozó hatóságok már betiltották a Kaspersky szoftver szövetségi kormányzat általi használatát. Most az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának Ipari és Biztonsági Irodája a céggel szembeni teljes tiltást mérlegeli.

A Kaspersky ellen bejelentett végrehajtási intézkedés az Egyesült Államok új jogszabályának bevezetését követi, amely lehetővé tenné a Fehér Ház számára, hogy betiltja a kínai TikTok-ot vagy más külföldi alapú technológiákat, ha azok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Lengyelország ideiglenesen leállítja az ukrajnai gabonaimportot

Ideiglenesen leállítják az ukrán gabona importját Lengyelországba, hogy mérsékeljék az árakra gyakorolt hatást, de a tranzit továbbra is engedélyezett lesz - közölte Robert Telus, a csütörtökön hivatalba lépett új lengyel mezőgazdasági miniszter.

A szűk logisztikai lehetőségek miatt nagy mennyiségű - az EU-ban termeltnél olcsóbb - ukrán gabona halmozódott fel Közép-Európa államaiban, letörve a hazai árakat és a helyi gazdálkodók eladásait. Öt állam, köztük Lengyelország miniszterelnöke, a múlt hónapban levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy uniós szintű lépést követeljen az ukrán mezőgazdasági importtal kapcsolatban.

Zelenszkij Latin-Amerikától vár támogatást

Minél többet tud a világ az orosz agresszióról, annál gyorsabban veszít az agresszor – mondta éjszakai beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ukrajna nemzetközi támogatásáról azt mondta, hogy az ország számár jó eredménnyel zárult a hét, a világgal való kapcsolatok bővülnek és Ukrajna a NATO-tagság felé halad.

Azt mondta, először szólalt fel latin-amerikai parlamentben – a chileiben. „Valójában azok az értékek, amelyekért mindannyian harcolunk itt Ukrajnában, minden nemzet számára relevánsak, függetlenül attól, hogy földrajzilag távol vannak-e tőlünk, népünktől. Mindenki értékeli a biztonságot és a terror elleni védelmet. Nincs olyan nemzet, amely szívesen elfogadná, amit az orosz megszállás hozott. Minél többet tud a világ az orosz agresszióról, annál gyorsabban veszít az agresszor, és annál gyorsabban tér vissza a béke. Nemcsak Ukrajnába fog visszatérni, hanem mindenkihez a világon" - fogalmazott az ukrán elnök.

Ferenc pápa elítéli a „háború jeges leheletét"

A 86 éves Ferenc pápa húsvéti vigíliáján arról a keserűségről, kétségbeesésről és kiábrándultságról beszélt, amelyet ma sokan éreznek.

"Tehetetlennek és csüggedtnek érezhetjük magunkat a gonosz hatalma, a kapcsolatokat szétszakító konfliktusok, a társadalomban uralkodni látszó számító és közönyös magatartás, a korrupció, az igazságtalanság terjedése, a háború jeges lehelete előtt" - mondta.

Ferenc minden háború befejezésére szólított fel, és többször is „mártírként" emlegette Ukrajnát és népét.

Hangsúlyozta: még ha úgy is érezzük, hogy kiszáradt a remény forrása, nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a vereség érzése kővé dermesszen bennünket, keresnünk kell a "belső feltámadást" Isten segítségével.

270 millió eurós támogatást jelentett be Hollandia

Hollandia több mint 270 millió eurós támogatáscsomagot jelentett be Ukrajna számára - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök. A támogatás célja, hogy segítsen újjáépíteni a védelem humanitárius hátországát és ez az igazságszolgáltatást. Bizonyítékokat gyűjteni az orosz bűnökről, létrehozni egy nyilvántartást az orosz agresszió által okozott károkról.

Több mint tízezren érkeztek szombaton Magyarországra

Magyarország területére 2023. április 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4917 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5153 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 8-án 80 ember, köztük 28 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában