Háború a szomszédban

2022.09.26. 06:52

Zelenszkij: két újabb tömegsírt fedeztek fel az ukrán hatóságok Izjumban (videó)

215. napja dübörög az orosz-ukrán háború vérszivattyúja.

Újonnan jelentkezett önkéntesek ülnek egy buszon egy oroszországi toborzó központban 2022. szeptember 25-én

Forrás: MTI/AP

Tovább nőtt a Harkiv megyei orosz rakétacsapás halálos áldozatainak száma

Az orosz erők rakétacsapást mértek hétfőn, kora délután a Harkiv megyei Pervomajszke településre, a támadás következtében hét helyi lakos vesztette életét, köztük egy 15 éves gyermek - hozta nyilvánosságra az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megyei részlegének sajtóosztálya.

Zelenszkij: két újabb tömegsírt fedeztek fel az ukrán hatóságok Izjumban

Az ukrán hatóságok két újabb tömegsírt fedeztek fel a Harkiv megyében lévő, orosz megszállás alól felszabadított Izjum városban

 - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Az elnök szavai szerint több száz holttest is lehet az újonnan fellelt sírokban. Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy Izjumban elsőként feltárt tömegsírba - amelyben több mint négyszáz holttestet találtak - egész családokat temettek el, akiket megkínoztak és megöltek. "Felnőttek, férfiak és nők, valamint kisgyerekek golyókkal a fejükben. Testük egyes részei eltűntek" - emelte ki az elnök.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZU) hétfőn arról adott hírt, hogy újabb kínzókamrára bukkantak a Harkiv megyei Lipci faluban. Közleményük szerint a luhanszki szakadárok úgynevezett népi milíciája orosz katonákkal együtt a helyiségben kínozta meg azokat a helyi lakosokat, akik nem voltak hajlandók együttműködni velük. A fogvatartottakat innen Oroszországba vitték - tette hozzá az SZBU. A szolgálat fotókat is közzétett a kínzókamráról. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy az ukrán hatóságok a mostanit megelőzően már 18 helyet fedeztek fel a harkivi régióban, ahol a megszállók ukrán állampolgárokat kínoztak, és több mint ezer orosz katonát azonosítottak, akik a megszállt területeken követtek el bűncselekményt.

Egyelőre még nem zárják le az orosz határokat

Még nem született döntés arról, hogy lezárják-e az orosz határokat - közölte a Kreml.

 

A határátlépő helyeken a járművek hosszú sorokban állnak, miután Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítást rendelt el; százak próbálják elhagyni Oroszországot a behívó parancs megérkezése előtt.

 

Álllítólag a katonai szolgálat kritériumainak megfelelő életkorú férfiak külföldre utazásának tilalma is felmerült.

Dmitrij Peszkov szóvivő egy újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen elismerte, hogy néhány behívót tévedésből küldtek ki, szerinte a hibákat korrigálni fogják.

Törökország nem ismeri el az ukrajnai népszavazások eredményeit

Törökország megerősítette, hogy nem fogja elismerni az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai területeken tartott népszavazások eredményeit. Jelenleg négy ukrajnai régióban zajlanak szavazások az Oroszországhoz csatolásról: Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja.

Ibrahim Kalin, a török elnök szóvivője kifejtette, hogy az ország elismeri "az ukrán nép és állam területi integritását".

Hozzátette, hogy Törökország az "egyetlen ország", amely "őszinte erőfeszítéseket tesz és törekszik a háború befejezésére".

Tüzet nyitottak egy sorozótisztre Szibériában

Tüzet nyitott egy helyi lakos hétfőn a szibériai Irkutszk megyében, Uszty-Ilimszk város katonai sorozóirodájában.

Igor Kobzev, az irkutszki régió kormányzója közölte, hogy Alekszandr Jeliszejev járási katonai biztos rendkívül súlyos állapotban került intenzív osztályra. Az első jelentések szerint a tiszt életét vesztette.

 

A támadót - sajtóforrások szerint Ruszlan Zinyin 25 éves munkanélküli helyi lakost - őrizetbe vették. Az orosz nemzeti gárda szerint a gyanúsítottnak nem volt fegyvertartási engedélye és nem volt hivatalosan bejegyzett fegyverbirtokos sem. Egy szemtanú szerint mielőtt lőni kezdett, Zinyin azt mondta: "most menjünk haza mindannyian".

 

A gyanúsított anyja sajtóforrások szerint elmondta, hogy a mozgósítási értesítést nem is a fia, hanem a legjobb barátja kapta, aki korábban nem volt katona, ami a gyanúsítottat "nagyon feldúlta".

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben büntetőeljárást indított.

PUTYIN, Vlagyimir
Férfiak érkeznek egy krasznodari toborzó központba 2022. szeptember 25-én 
Forrás: MTI/AP

Moldova visszavonhatja az Oroszországért harcolók állampolgárságát

Maia Sandu moldovai elnök kijelentette, hogy országa visszavonhatja azok állampolgárságát, akik Ukrajnába mennek harcolni Oroszországért - írja a Reuters.

 

Sandu szerint fennáll a veszélye annak, hogy néhány moldovai és orosz kettős állampolgársággal rendelkező behívót kap az orosz hadseregbe.

 

"Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a moldovai állampolgárságot visszavonjuk azoktól akiknek orosz útlevelük is van és Ukrajnába mennek harcolni Oroszországért" - mondta Sandu.

Emellett az orosz oldalon harcoló moldáv állampolgárok is súlyosabb büntetésre számíthatnak a jövőben.

Negyven ukrán várost ért orosz támadás az elmúlt 24 órában

Negyven ukrán várost ért orosz tüzérségi támadás az elmúlt 24 órában, héfő reggelig - közölték ukrán tisztviselők.

Főleg ukrajna déli és délkeleti részét érték támadások. Az orosz hadsereg 12 légicsapást és több rakétacsapást hajtott végre a térségben a hagyományos tüzérség bevetése mellett.

Lövedékek csapódtak be egy szavazóhelyiségbe

Luhanszkban, Rubizhne városában az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás egyik szavazóhelyiségét át kellett költöztetni egy tartalék helyszínre, miután az ukrán erők lövedékei eltalálták az iskolát, ahol a népszavazást tartották volna – jelentette a TASS hírügynökség.

Orosz támadás érte Nyikolájevet az este

Vitalij Kim, az ukrajnai Nyikolájev (Mikolajiv) terület ukrán kormányzója a Telegramon tette közzé helyzetjelentését a térségében az éjszaka folyamán az orosz tüzérségi támadások által okozott károkról. Állítása szerint „támadás érte a Mikolajiv szélén lévő ipari övezetet” és egy régióbeli településen „több mint 15 lakóházban és egy iskolában keletkeztek károk”. Egy másik településen „egy kétszintes lakóépületet ért találat”. Kim szerint eddig áldozatokról nem érkezett jelentés.

Kazahsztán nem fogadja el a kelet-ukrajnai régiók Oroszországhoz csatolását

Kazahsztán nem fogja elismerni a kelet-ukrajnai régiók esetleges Oroszországhoz csatolását az ott rendezett népszavazások nyomán – jelentette be hétfőn a közép-ázsiai ország külügyminisztériuma. „A referendumok ügyében Kazahsztán tartja magát az államok területi egységének elvéhez” jelentette ki Ajbek Szmadijarov külügyi szóvivő. Hozzátette: Asztana kész minden segítséget megadni ahhoz, hogy a szemben álló felek politikai úton rendezzék a vitás kérdéseket, és kiemelte, hogy a kazah kormány legfontosabb célja a globális és a régiós stabilitás megőrzése. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök több ízben, köztük a közelmúltban az ENSZ fórumán is világosan kinyilvánította a nemzetközi jog alapelvei feltétlen betartásának fontosságát. Ez az ENSZ alapokmányán nyugszik, és tartalmazza a tagállamoknak a béke és az országok területi egysége megőrzéséért viselt felelősségét – mutatott rá.

A britek szerint várhatóan sok lesz áldozat a mozgósított orosz katonák között

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb jelentése szerint az orosz részleges mozgósítás keretében behívott férfiak első csoportjai megérkeztek a számukra kijelölt katonai bázisokra. A britek szerint több tízezer behívót kézbesítettek már ki; Oroszországnak adminisztratív és logisztikai kihívást jelent majd a csapatok kiképzése. Valószínűleg az orosz hadsereg alacsony szintű kiképzést biztosít majd ezeknek a katonáknak. A katonai kiképzők hiánya és az a sietség, amellyel Oroszország megkezdte a részleges mozgósítást, arra enged következtetni, hogy a behívott katonák közül sokan minimális felkészültséggel kerülnek majd a frontvonalba, ezért a brit jelentés szerint várhatóan nagy lesz közöttük az áldozatok száma.

Ukrajna szerint egy újabb orosz helikopter és egy vadászgépet lőttek le

Az ukrajnai katonai vezetés jelentése szerint tegnap lelőttek egy orosz MI-8-as helikoptert, továbbá egy SZU-25-ös vadászgépet is. Ezen állításokat független forrásból nem sikerült megerősíteni.

Két orosz drón okozott tüzet az odesszai régióban

Két, az orosz hadsereg által indított drón csapódott ukrán katonai objektumokba az ország déli részén, az odesszai régióban. A támadás az épületekben tárolt lőszerek robbanását okozta – jelentette az ukrán katasztrófavédelem. A hadsereg parancsnoksága szerint megszervezték a közelben lakó civil lakosok evakuálását, áldozatokról nem érkezett jelentés.

Lőszerraktárak semmisültek meg

Ukrajna szerint 5 orosz lőszerraktárat semmisítettek meg az ország déli részén. A parancsnokság jelentése szerint tegnap 43 orosz katona esett el a harcokban, megsemmisítettek továbbá három tankot, kilenc páncélozott járművet és egy önjáró tüzérségi rendszert.

Több mint 11 ezer menekülő érkezett vasárnap Ukrajnából

Magyarországra szeptember 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 6201 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5569 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 205 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 75 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Katasztrofális következményekre figyelmeztet Amerika

A nukleáris fegyverek bármilyen bevetése katasztrofális következményekkel járna Oroszország számára – mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a CBS Face The Nation című műsorában. Közvetlenül, és nagyon magas szinten kommunikáltuk a Kremllel, az Egyesült Államok és szövetségesei határozott választ fognak adni, világosan és pontosan megmondtuk, hogy ez mivel jár – mondta Sullivan.

Zelenszkij: az oroszországi őslakos népeket kiirtják

Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében azt mondta, zajlanak a további fogolycserék, a múlt héten elengedett mariupoli foglyok jól vannak. Az ukrán elnök állítása szerint Oroszország a mozgósítással saját őslakos népeit is ki akarja irtani, a helyzet a Krímben katasztrofális, a legtöbb mozgósító levelet ott kifejezetten a krími tatároknak adják át. Zelenszkij állítja, hogy ugyanez történik Oroszország más területein, ez csapás Dagesztán és az egész Kaukázus népeire, Szibéria és más területek őslakosaira. A harcokról azt mondta, azok több mint kétezer kilométer hosszúságú fronton folynak, a donyecki, a harkovi, herszoni, mikolajivi és zaporizzsjai területeken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában