Megőrzött vásárlóérték

2022.01.12. 18:03

Mutatjuk, mennyivel nő a nyugdíjak összege 2022-ben

Miközben a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal megszüntetné a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést, addig az Orbán-kormányok nemcsak infláció felett emelték az elmúlt években a nyugdíjakat, hanem visszaépítették a baloldal által megszüntetett 13. havi nyugdíjat, és nyugdíjprémiumot is fizettek. 2022-ben egy átlagos nyugdíjjal rendelkező polgár közel 2,2 millió forintos juttatást kap, de ebben még nincsen benne a várható nyugdíjprémium, mert értelemszerűen most még nem lehet látni pontosan, mennyivel nőhet a gazdaság.

Szerdától utalják a nyugdíjasok bankszámlájára az első idei, öt százalékkal emelt nyugdíjat, és ezek kézbesítése is szerdán kezdődik - mondta a családokért felelős államtitkár hivatalos közösségi oldalán közzétett videójában.

Hozzátette: ez egy átlagos nyugdíjnál havi 7 800 forint emelést jelent. Zsigó Róbert hangsúlyozta: „Az inflációkövető nyugdíjemeléssel biztosítjuk a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését. 2010-ben ezt vállaltuk, álltuk is a szavunkat, hiszen az elmúlt években több mint 10 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke” – írja az Origo.

 

Fontos emlékeztetnem az időseket, hogy a baloldal programja most is ugyanaz, mint volt

– hangsúlyozta, majd folytatta: A baloldal kijelölt miniszterelnök-jelöltje eltörölné a 13. havi nyugdíjat és a rezsicsökkentést is. Ráadásul embertelen módon az idősek halálától reméli, hogy hatalomra jusson. Mi megvédjük a nyugdíjasokat, mert Magyarországnak az idősek megbecsülése terén is előre kell mennie, nem hátra – zárta sorait Zsigó Róbert.

 

Mint arról korábban az Origo is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon emlékeztette a nyugdíjasokat, hogy hamarosan kézhez vehetik a 13. havi és a megemelt nyugdíjat is.

 

A kormányfő már korábban is kilátásba helyezte, van esély arra, hogy a teljes 13. havi juttatást megkapják a nyugdíjasok. Az eredeti ütemezés alapján februárban kétheti részt kaptak volna a nyugdíjasok, de a gazdasági eredmények miatt már ősszel több kormánytag is a teljes összeg kiutalásáról beszélt, és végül a teljes összeg kifizetése mellett döntött a kormány.

 

2022-ben is lehet nyugdíjprémium

Az államkincstár február közepén folyósítja a 13. havi ellátást, ami egy teljes havi nyugdíj összegének felel majd meg. Ennek kapcsán Tállai András felidézte az elmúlt időszakot. Mint emlékeztetett, a kormány 2020 elején, a koronavírus-világjárvány kirobbanása után határozott úgy, hogy visszaállítja a 2009-ben megszüntetett 13. havi nyugdíjat. Az akkori tervek szerint a folyamat négy évig tartott volna. Első alkalommal tavaly fizetett újra az állam 13. havi juttatást, akkor nyugdíjuk negyedét kapták ilyen címen kézhez a jogosultak. A jogszabály eredetileg évente negyedhavi összeggel emelte a juttatást, a 13. havi ellátás 2024-től jelentett volna egyhavi nyugdíjat. A gazdaság azonban kiemelkedően teljesített tavaly, és a kiváló eredmények az előzetes kilátások szerint idén sem maradnak el, a kormány ezért döntött arról, hogy felgyorsítja a folyamatot  – fogalmazott az államtitkár. Tállai András hozzátette: 13. havi nyugdíjként is az idei, öt százalékkal emelt összegű havi járandóság illeti meg a jogosultakat.

 

Mivel az előrejelzések szerint a gazdaság idén is 3,5 százaléknál nagyobb mértékben nő majd, így a kormány ezúttal is tett félre pénzt nyugdíjprémiumra.

 

300-400 ezer forintos megtakarítás évente

Tavaly kiugró gazdasági eredményt ért el az ország, akkor mind a két és fél millió jogosult a maximális összegű prémiumban, nyolcvanezer forintos egyszeri juttatásban részesült. Ilyenre korábban nem volt példa – idézte fel a miniszterhelyettes.

 

Tállai András végül szóba hozta a rezsicsökkentés ügyét is. – Manapság féktelenül szárnyalnak az energiaárak a térségben, egyedül Magyarország kivétel ez alól. A rezsicsökkentés miatt a magyar társadalmat ez a jelenség nem sújtja – mondta az államtitkár. Közlése szerint

a rezsicsökkentés a nyugdíjasoknak átlagosan 300-400 ezer forint megtakarítást jelent évente.

– Az utóbbi idők nyilatkozatai szerint a baloldal a rezsicsökkentést ugyanúgy károsnak tartja, mint a 13. havi nyugdíjat. Fennáll a veszélye, hogy egyszerűen elvennék, eltörölnék mind a kettőt – vélekedett Tállai András, majd arról beszélt: a feltételezésnek az ad szomorú alapot, hogy ezt a baloldal egyszer már megtette. Gyurcsányék voltak a legnagyobb rezsiemelők Magyarországon, és ők szüntették meg 2009-ben a 13. havi ellátást. Nyugdíjprémiumot ugyanakkor egyszer sem fizettek. Ők ilyenek – mondta. Az államtitkár szerint jó, ha ezt senki nem felejti, amikor azon gondolkodik, hova tegye az ikszet tavasszal a szavazólapon.

 

Kétmillió forint felett

A legfrissebb számítások szerint tavaly 157 800 forint volt az átlagnyugdíj, míg a januári emelés után 165 690 forint lett. Mindezek alapján az átlagos 13. havi nyugdíj 165 690 forint lesz. Így tehát 2022-ben a jelenlegi számokat figyelembe véve egy átlagos nyugdíjas 2 153 970 forintot fog kapni idén. Ebben még értelemszerűen nincsen benne a nyugdíjprémium, mivel nem ismerjük pontosan az idei növekedési adatot. A legfrissebb becslések szerint 5 százalék körül lehet a növekedés, tehát 20 ezer forintnál is nagyobb lehet a nyugdíjprémium összege. 

 

Nézzük meg azt, hogyan nőttek a nyugdíjak, és milyen egyéb juttatásokban részesültek a nyugdíjasok az elmúlt 12 évben: 

  • 2011 januárjában 3,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, amit ősszel egy 0,5 százalékos korrekció követett. Az éves infláció 3,9 százalék volt, tehát az éves emelés infláció feletti lett.
  • 2012 januárjában 4,2 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, amit ősszel egy 1,6 százalékos korrekció követett. Az éves infláció 5,7 százalék volt, tehát az éves emelés ismét infláció feletti lett.
  • 2013 januárjában 5,2 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Az éves infláció 1,7 százalék volt, tehát az éves emelés jóval infláció feletti lett.
  • 2014-ben 2,4 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Az éves infláció -0,2 százalék volt, tehát az éves emelés megint jóval infláció feletti lett.
  • 2015-ben 1,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Az éves infláció -0,1 százalék volt, tehát az éves emelés ebben az évben is infláció feletti lett.
  • 2016-ban 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Az éves infláció 0,4 százalék volt, tehát az éves emelés megint infláció feletti lett.
  • 2017 januárjában 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Mivel a 2017-es infláció 2,4 százalék volt, így novemberben további 0,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak januárig visszamenőlegesen.
  • 2017 novemberében 10 000 forintos Erzsébet-utalványt kaptak a nyugdíjasok.
  • 2017 novemberében átlagosan 12 000 forint nyugdíjprémiumot is kaptak a nyugdíjasok, ez is tovább növelte az emelés éves mértékét, így elmondható, hogy az emelés infláció feletti volt.
  • 2018 januárjában 3 százalékkal emelték a nyugdíjakat. A 2018-as infláció 2,8 százalék volt, tehát az emelés infláció feletti lett.
  • 2018 márciusában 10 000 forint értékű Erzsébet utalványt kapott minden nyugdíjas
  • 2018 novemberében átlagosan 18 000 forintos nyugdíjprémium került kifizetésre, ami tovább emelte az éves emelés mértékét.
  • 2019 januárjában 2,7 százalékkal nőttek a nyugdíjak.
  • 2019 novemberében további 0,7 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és nyugdíjprémium is kifizetésre került (átlagosan 22 ezer forint). Az éves infláció 3,4 százalék volt, így a prémiummal és a rezsiutalvánnyal összességében infláció feletti volt az éves emelés.
  • 9 000 forintos rezsiutalványt kapott minden nyugdíjas 2019 őszén.
  • 2,8 százalékkal nőttek a nyugdíjak 2020 januárjában.
  • 2020 novemberében jött a kiegészítő nyugdíjemelés, 1,2 százalék visszamenőleg egész évre, ezzel a 2020-as emelés 4 százalék lett, ami több, mint az éves infláció (3,4 százalék).
  • 2021 januárjától 3 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.
  • 2021 júniusától további 0,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak.
  • 2021 novemberében újabb 1,2 százalékkal nőttek a nyugdíjak, és az emelés ebben az esetben is visszamenőleges, január 1-től volt érvényes, tehát a nyugdíjasok egy összegben megkapták azt egész évre.
  • Minden nyugdíjas egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot kapott 2021 novemberében. A KSH szerint 157,8 ezer forintra emelkedett az átlagnyugdíj év végére, a 80 ezer forintos prémium a 2021-es év tekintetében újabb 4,22 százalékos emelést jelent. Ezzel együtt az éves emelés 2021-ben is infláció feletti lett. (Az inflációs becslés 5 százalék).
  • 2022 januárjától a tervezett 3 százalék helyett 5 százalékkal nőttek a nyugdíjak.
  • 2021-ben egyheti, 2022-től azonban már egész havi 13. nyugdíj érkezik minden nyugdíjasnak. Egész évre lebontva ez 8,33 százalékos emelést jelent éves szinten 2022-ben.

 

Itt a pontos nyugdíjutalási menetrend

Tájékoztatót adott közre a Magyar Államkincstár arról, hogy az adott hónapokban a jogosultak mikor kapják meg a bankszámlájukra a járandóság havi összegét. Eszerint a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások kifizetése, jóváírása – várhatóan – minden hónap 12-én történik majd meg, ám akadnak kivételek. A tájékoztató szerint februárban, márciusban és novemberben 11., péntek lesz a kifizetés napja, júniusban pedig 10-én, szintén pénteken érkezhet meg az összeg. Decemberben 2-ra időzítik a nyugdíjak folyósítását, hiszen az év utolsó hónapjában rendre – ahogy például tavaly is – korábban utalják a nyugdíjakat. Tájékoztatójában az államkincstár két fontos szempontra is felhívta a figyelmet. Az egyik, hogy a megadott utalási dátumok tájékoztató jellegűek. A másik, hogy a nyugdíjak postai kézbesítése más menetrend szerint történik, ez ügyben a Magyar Posta Zrt. úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárja igazíthatja el az érintetteket.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában