Multimédia

2007.08.13. 22:58

A gyermekek túljárnak a szülők eszén

<p>Egy kutatás szerint jelentős eltérés van a szülők, illetve az online világban tapasztaltan mozgó gyermekek ismeretei között.</p>

Az internet-biztonságban vezető Symantec ismertette legújabb felmérésének eredményeit. A 2007 júniusában végzett felmérés szerint a szülők úgy vélekednek, a gyermekek heti átlagban mintegy hat órát töltenek a világhálón, azonban a gyermekek válaszai azt mutatják, ez valójában csaknem a duplája, 11 óra. A gyermekek majdnem negyede azt is elmondta, hogy olyan tevékenységeket is folytatnak az interneten, melyeket szüleik nem néznének jó szemmel.

Fő téma az internet biztonság

A kutatás eredményei szolgáltatták az alapot az első alkalommal megrendezett Norton Connected and Protected Town Hall eseményhez. Az augusztus 2-án, New Yorkban megrendezett Town Hall-on mintegy hetvenöt fiatal és szüleik vettek részt az internet-biztonságról szóló interaktív beszélgetéseken, melyeket Marian Merritt, a Symantec internet-biztonsági szakértője vezetett. A rendezvény célja volt felfedni, hogy az internet, illetve egyéb technológiák milyen szerepet játszanak a gyermekek személyes, iskolai és családi életében, továbbá rávenni a gyermekeket és szüleiket, hogy rendszeresen beszélgessenek az internet-biztonságról, védelemről, illetve a kibertér etikájáról.

Mivel a szülőknek még sokat kell informálódniuk arról, mit is csinálnak gyermekeik az interneten, az internet-biztonság kiemelten fontos téma számukra. A Symantec júniusi felmérése szerint tízből kilenc szülő aggódik a gyermeke biztonsága miatt az internet használatakor, 76 százalékuk pedig különösképpen félti gyermekét a nem neki való internetes tartalmaktól és kommunikációtól.

A szülők többsége tájékozatlan

A Town Hall rendezvényen résztvevőinek fele nyilatkozott úgy, hogy jelen vannak különböző közösségi oldalakon. Egy képzeletbeli közösségi oldal elemzése során a fiatalok arról beszélgettek, mely információkat oszthatnak meg nyilvánosan vagy privát módon, illetve melyeket tanácsos visszatartani.

„Nem tudtam, hogy a gyermekek megosztják a teljes online adatlapjukat másokkal” – mondta egy édesapa, aki két gyermekével vett részt a rendezvényen. „A nevüket, lakhelyüket, fotóikat és elérhetőségeiket is nyilvánossá tették.”

„Tudjuk, hogy a gyermekek és különösképpen a tizenévesek olyan online tevékenységeket is folytatnak, amelyek sokkolnák szüleiket, ha tudomást szereznének róluk” – mondta Marian Merritt, a Symantec biztonsági szakértője.
„A mai fiatalok nem ismerték már az internet nélküli világot, és a közösségi oldalakon folytatott kommunikáció teljesen hétköznapi tevékenységnek számít” – mondta Pete Findley, a Giant Campus ügyvezetője, a Cybercampus létrehozója. „Mivel a szülők nem rendelkeznek elegendő információval az internetről, és nem vesznek részt aktívan a gyermekek online tevékenységeiben, a gyermekek a világháló veszélyeiről többnyire csak a kellemetlen élményeken keresztül tanulhatnak.”

Az ugratás modern formái

A Symantec rendezvényén résztvevő szülők a cyberbully (kiberszivatás) tevékenységeket a legfőbb veszélyek közé sorolták, többen azonban nem is tudtak arról, hogy a gyermekek körében szokásos ugratás is modern formákat öltött.

„A szülők gyakran mondják, hogy nem tudják, miként beszélgessenek a gyerekekkel az internet-biztonságról” – mondta Marian Merritt. „A valóság az, hogy számtalan esetben a gyermekek több ismerettel rendelkeznek a technológiákról, mint szüleik. Lényegében a gyermekek a háztartás IT vezetői. A Symantec kezdeményezésének az a célja, hogy mind a gyermekeket, mind pedig szüleiket kellő ismeretekkel vértezze fel.”

A fiatalok elmondták

A gyermekek 21 százaléka számolt be arról, hogy találkozott már olyan online tartalommal, mely kellemetlenül érintette őket. 19 százalékuk volt már részese internetes zaklatásnak vagy csínynek (vagyis olyan üzeneteket, képeket vagy videókat kapott, melyeket ugratás, csíny céljából továbbítottak). A fiatalok 23 százaléka lépett már kapcsolatba idegenekkel a világhálón, 7 százalékuk pedig találkozott is az internetről megismert személyekkel. A megkérdezett gyermekek 20 százaléka örülne, ha a szülök érdeklődőbbek lennének az internet iránt.


Forrás: Prim Online

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!