Interjú

2020.04.25. 09:15

Zatykó Gyula: Május elseje után fokozatosan vissza lehetne állítani a normális állapotokat

Nagyváradon is csökken a fertőzések száma, az elmúlt napokban új beteget már csak a karanténban lévők között regisztráltak. Zatykó Gyula szerint, ha ez a tendencia tartja magát vagy javul, május elseje után fokozatosan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. A polgármesteri tanácsadó szerint a nagyváradiak fegyelmezettsége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy hamarabb kilábaljunk a járványból.

Tóth Ádám

– A múlt héten arról számolt be, hogy Nagyváradon a koronavírus-járvány megfékezése érdekében, távhőmérő alkalmazásával bevezetik a potenciális fertőzöttek szűrését azokon a helyeken, ahol sok ember fordul meg. Elkezdődött az akció?

– Valóban, a polgármesteri hivatal kiosztott kétezer darab távhőmérőt. Ezek a több mint ötven fős létszámmal működő munkahelyekre, a piacfelügyelőségre és a rendőrséghez kerültek. Hétfőtől munkakezdés előtt kötelező módon megmérik minden alkalmazott testhőmérsékletét, de az élelmiszerpiacokra is csak lázmérés után lehet belépni. Az is megtörténhet, hogy a rendőrök járókelőket állítanak meg az utcán, vagy a tömegközlekedési járműveken. A 38 foknál magasabb testhőmérséklet esetén kötelező a laboratóriumi tesztvizsgálat. Ezzel a módszerrel eddig három vírusfertőzést sikerült azonosítani. Úgy tűnik, bevált az eljárás, és ennek köszönhetően kockázatmentesen nyitva tarthatnak az élelmiszerpiacok és az üzemekben is folytatható a munka. Így nemcsak a vírus terjedése lassítható, hanem a gazdaság is újraindítható. Ezt segíti, hogy a városháza hazai piacról vásárolt még százezer darab arcvédőmaszkot, ezeket önköltségi áron a legalább huszonöt főt foglalkoztató termelőüzemek dolgozóinak a rendelkezésére bocsátja, hogy ezzel is segítse a gazdaság működését.

– Hamarosan üzembe helyezik a második PCR Real Time gyorstesztelő műszert is. Mit várnak, milyen hatással lesz majd ez a Bihar megyei koronavírus-statisztikára?

– A második valós idejű laboratóriumi tesztvizsgálatot végző PCR berendezés is munkába áll, így naponta mintegy ötszáz tesztet lehet elvégezni Nagyváradon. Elsősorban a városkörnyéki szállodákban berendezett karanténok lakóit tesztelik. Ők azok, akik külföldről érkeztek, Bihar megyei lakcímük van és a határátlépés után karanténba kellett vonulniuk. A gyanú beigazolódott, sok közöttük a fertőzött, például egy 190 fős csoportból 13 esetben volt kimutatható a koronavírus. Valószínűleg a sok mérés több beteget fog kimutatni, de ezek kiszűrésével csökken a lehetséges fertőzések száma. Ezáltal óvjuk az egészséges embereket.

– Arról is érkeznek hírek, hogy ezekben a kényszerkaranténokban gyakori a botrányos viselkedés, a rongálás. Hogyan tudják ellenőrzés alatt tartani a helyzetet?

– A kényszerkaranténban lévők külföldről hazatért szezonmunkások, sok közöttük a roma származású. Azt hiszik, hogy ha külföldről jöttek, előjogokkal rendelkeznek, botrányokat rendeznek, panaszkodnak a szállásra és étkezésre, holott szállodai körülmények között vannak ellátva, egy személy szállása és étkezése napi 300 lejbe kerül. Álhírekkel borzolják a kedélyeket, miszerint jogtalanul tartják fogva őket, de olyan is történt, hogy elterjesztették, hogy a hatóságok meg akarják mérgezni őket. Általában alacsonyan képzett emberekről van szó, akik nem értik, mi történik velük, akik nem tudják elviselni a korlátozásokat. Hasonlókból több mint százezren özönlöttek be a borsi határátkelőn, ha a határrendészet és a csendőrség nem kezelte volna szakszerűen és határozottan a jelenséget, most lehet, hogy második Olaszország lenne nálunk. Mindenkinek jobb tehát, ha mielőbb túlesnek a vírusteszten, akiknek az eredménye negatív, azok elhagyhatják a karantént, a fertőzöttek pedig orvosi ellátást kapnak. A tesztelések felgyorsításával eddig mintegy kétszáz fővel csökkenteni lehetett a karanténban lévő személyek számát, amely szerdai adatok szerint 1207 volt.

– Múlt heti beszélgetésünkben említette, hogy mintegy hetven tonna védőfelszerelést vásároltak Kínából. Megérkezett minden?

– Igen, a múlt hét végén megérkezett az utolsó tíz tonna is, ez körülbelül két és fél hónapra lesz elegendő a koronavírus-járvány első vonalában küzdő egészségügyi személyzetnek és a rendfenntartóknak. Reméljük, a készlet kitart a járvány végéig. Minden számítás szerint elegendő gyógyszer áll rendelkezésre a fertőzött betegek kezelésére, mintegy kilencszáz eset gyógyítására elegendő tartalékkal rendelkezünk. Ha összeszámolom, a Kínából hozott védőfelszerelések, a laboratóriumi tesztberendezések beszerzése már közel ötmillió euróba került. Nem olcsó mulatság a járvány kezelése, hiszen egyetlen teszt elvégzése negyven-ötven euró és egy átlagos lefolyású fertőzés kórházi kezelésének költsége eléri az ezer eurót.

– Többen azt a hírt terjesztik, hogy az egyéb megbetegedéseket nem látják el a kórházak, csak a sürgősségi esteket fogadják. Igaz ez?

– Tudomásom szerint a megyei kórház ugyanúgy működik, mint eddig, de bizonyára csökkent a kapacitása, mivel a városi kórházból átcsoportosított részlegek betegei többletfeladatot jelentenek, a járványkórházba átirányított orvosok, nővérek pedig hiányoznak a rendszerből. Az onkológiai kórház normális körülmények között működik, a krónikus betegek is megkapják az ellátást, a kevésbé súlyos eseteket bizonyára halasztani kell. Szerencsére, az egészségügyi személyzet közül továbbra sem fertőződött meg senki, köszönhetően a Carp doktor által bevezetett munkarendnek. Jelenleg több mint háromszáz fertőzést regisztráltak Bihar megyében, ezeknek a nyolcvan százaléka nem igényel kórházi ellátást, a könnyű lefolyású eseteket orvosi felügyelet mellett karanténban kezelik. Az orvosok készülnek a járvány tetőzésére, 450 súlyos beteg számára biztosított a kórházi ellátás. Az egészségügyiek a feltételek megteremtése mellett a szakismereteiket is bővítik, a napokban videokonferencián sanghaji orvosoktól vették át a koronavírus megbetegedések hatékony gyógyításának tapasztalatait.

– Országos szinten május 15-e után várható a kijárási korlátozások lazítása, de Nagyvárad polgármestere már május elseje után szeretné újraindítani a gazdasági egységek működését. Ön, hogy látja, mikor lesz vége a járványnak?

– Hogy mikor lesz vége, azt ma senki sem tudja megjósolni. Én abból indulok ki, hogy a külföldi tapasztalatok szerint a járvány tetőzése után jelentősen csökken az új fertőzések száma, két-három hétre rá pedig már a halálesetek száma is visszaesik. Előrejelzések szerint Romániában a járvány terjedése május 15-e előtt eléri a csúcsot, ezért a kormány május 15-re tervezi a szigorú megelőzési intézkedések fokozatos visszavonását. A járvány viszont nem ugyanolyan intenzitással van jelen minden régióban. Nem lehet ugyanúgy kezelni a helyzetet Suceavában, mint Hargita megyében, ahol alig van fertőzött beteg. Úgy tűnik, hogy Nagyváradon is csökken a fertőzések száma, az elmúlt napokban új beteget már csak a karanténban lévők között regisztráltak. Ha ez a tendencia tartja magát vagy javul, május elseje után fokozatosan vissza lehet állítani a normális állapotokat, hiszen minden nap késés tovább terheli a város költségvetését, megnehezíti a vállalkozások fenntarthatóságának és újraindításának a lehetőségét. A nagyváradiak fegyelmezettsége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy hamarabb kilábaljunk a járványból. De amíg nem lesz teljesen vége, továbbra is a legjobb ellenszer, ha minél kevesebbet tartózkodunk zsúfolt helyeken, ha betartjuk az emberek közötti távolságot és gyakran és alaposan kezet mosunk. Így vigyázzunk magunkra és egymásra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!