Úzvölgyi katonatemető

2019.12.02. 16:54

Törvénymódosítással a Védelmi Minisztériumra bíznák a romániai katonatemetőket

A Népi Mozgalom Párt (PMP) pártjához tartozó román parlamenti képviselők egy csoportja törvénymódosítással az állami magánvagyonába helyezné a katonatemetőket, és a román védelmi minisztériumra bízná a sírkertek gondozását – erről nyilatkozott hétfőn Marius Pascan Maros megyei képviselő, a PMP ügyvezető elnöke az Agerpres hírügynökségnek.

Bucharest, Romania - June 1: Gall Levente, a Romanian of Hungarian origins shows the place where the Romanian authorities from Darmanesti, raised crosses over the cemetery ground allegedly still covering the remains of Hungarian soldiers. as seen in Valea Uzului Austro-Hungarian military cemetery on June 1, 2019. Photo by Mugur Varzariu/Getty Images/Newsweek

Fotó: ©Mugur Varzariu

MTI

A parlamentben november végén iktatott törvénymódosítási kezdeményezésről a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert politikus elmagyarázta: a 2003/379-es törvény értelmében a háborús emlékművek és katonatemetők jelenleg az állam vagy az önkormányzatok közvagyonában vagy magánvagyonában, jogi vagy természetes személyek tulajdonában vannak.

A törvénymódosítási javaslat azt kezdeményezi, hogy kerüljenek az állam magánvagyonába a katonatemetők és háborús emlékművek azok kivételével, amelyek a törvénymódosítás életbe lépésekor a települések magánvagyonában vagy magántulajdonban vannak. Azt javasolja, hogy az állam magánvagyonába vett temetők és emlékművek legyenek az állam elidegeníthetetlen javai, amelyeket a védelmi minisztérium kezel. A javaslat kitér arra is, hogy a tárca rendelettel egyes katonai alakulatokra bízhatja a sírkertek gondozását.

A javaslat megszabná az önkormányzatoknak, hogy a módosított törvény hatályba lépése utáni 60 napban szolgáltassák be a védelmi tárcának a jelenleg a közvagyonukban lévő katonai emlékművek és temetők teljes, eredeti dokumentációját, illetve a magánvagyonukban lévő hasonló létesítmények dokumentációjának a másolatát. A kezdeményezést a Népi Mozgalom Párt (PMP) 18 képviselője iktatta a parlamentben.

A román védelmi tárca már júniusban úgy próbálta orvosolni az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzetet, hogy saját gondozásába veszi a sírkertet. Gabriel Les korábbi miniszter szerint ezt éppen a temető nemzetközi jellegének a megőrzése teszi szükségessé. A román és a magyar hadisírgondozó hivatal képviselőinek a júniusi bukaresti megbeszélésen Kovács Vilmos ezredes, a magyar hivatal vezetője jelezte, hogy Budapest ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta „nem is rosszul”. Az ezredes a tanácskozás után elmondta: a hadisírgondozásról szóló román-magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!