Változtatások

2021.09.08. 10:02

Régi álom valósulhat meg Monospetriben

Referendumot tartanak Vedresábrány községben szeptember 12-én, vasárnap. Mint már lapunkban is olvashattak róla, a szavazás tétje az, hogy a községközpont Monospetri legyen, és a község ezt a nevet viselje a továbbiakban.

Szőke Ferenc

Barcui Barna polgármester elmondta, hogy siker esetén egy régi álom fog megvalósulni, és helyére kerülnek a dolgok, hiszen a községközpont mindig is Monospetri kellett volna legyen. Ez ugyanis a község legnagyobb lélekszámú és legfejlettebb települése. Egyszer már próbálkoztak, 2009-ben, de akkor az eredményt megvétózta a prefektúra. Az önkormányzat fellebbezett és a bíróságtól újabb lehetőséget kapott a terv megvalósítására. A sikerhez az kell, hogy meglegyen a 30 százalékos részvételi arány. Erre minden esély megvan, hiszen Monospetrinek egymagában több lakosa van, mint Apátkeresztúrnak, Érfancsikának és Vedresábránynak együttesen. A monospetrieknek mindenképpen előnyére válik a költöztetés, de komolyabb hátránya a többi településnek sem származik belőle. Egyedül Vedresábrányt érinti minimálisan negatívan, de az ottani lakosok is meg kell értsék, hogy az a normális állapot, ha a legnagyobb településen van a polgármesteri hivatal, és az adja a község nevét.

Nem származik anyagi hátrány a változásból

Anyagi hátránya senkinek sem lesz a változásból, mivel az iratok cseréjének a költségét a polgármesteri hivatal magára vállalja, mind a magánszemélyek, mind a cégek esetében, mondta a polgármester. Ráadásul a lakosoknak nem kell ezért Margittára utazniuk, mert a hivatal emberei fognak a helyszínre menni. Ezáltal még útiköltséggel sem terhelődnek a helyi polgárok. Mindent megtesznek azért, hogy ne érje kellemetlenség a lakosságot.

A településeket 1950-ben olvasztották egybe, és az akkori hatalom nem azt vette figyelembe, hogy melyik a legnépesebb és legfejlettebb település, hanem etnikai alapon döntött arról, hogy melyik legyen a községközpont. „Így már a kezdetektől nem jól indult a helyzet. Látszott, hogy egy erőltetett dolog volt. A községközpontot abba a faluba tették, mely már akkor az elöregedés útján volt. 1974-ben a tanulók hiánya miatt az V–VIII. osztályt be is kellett zárni. Ahol pedig bezár az iskola, az elöregedés folyamata felgyorsul” – magyarázta a polgármester. Munkahelyek szempontjából is Monospetri állt a legjobban Margitta közelsége folytán. A monospetriek sokszor mondták keserű élcelődéssel, hogy: „Ez az a község, ahol a farka csóválja a kutyát.”

„A demokrácia alapelve, hogy a többség döntsön. Ez fog történni most vasárnap Monospetriben, Apátkeresztúron, Vedresábrányban és Érfancsikán. A többség elve alapján a monospetrieknek joguk van ahhoz, hogy ott legyen a községközpont. Hetven év után Monospetri megkaphatja azt a régi elégtételt, ami jár neki. Történelmi pillanat lesz ez. Ennek érdekében a lakosok minél nagyobb számban el kell menjenek szavazni, hogy a referendum eredménye meggyőző legyen” – fogalmazott Barcui Barna.

Szavazni a megszokott helyeken kell: Vedresábrányban és Érfancsikán az iskola épületében, Apátkeresztúron a művelődési házban, Monospetriben pedig az óvoda épületében, reggel 7 és este 11 óra között. Két szavazócédulát fognak kapni a résztvevők, mindegyiken egy-egy kérdéssel: Szeretné-e Ön, hogy a községközpont átköltözzön Vedresábrányból Monospetribe? Szeretné-e Ön, hogy a község neve megváltozzon, Vedresábrányról Monospetrire?

Siker esetében ez még „csak” az első lépés lesz, hiszen a községközpont cseréjére Bukarestben törvényt kell hozni. Ez még hosszabb időbe kerülhet. A végleges átköltözésig 2–3 év is eltelhet a polgármester számításai szerint. Reményei szerint az RMDSZ választott parlamenti vezetői segítenek abban, hogy a folyamat mielőbb lezáruljon. „Íme, egy újabb példa arra, hogy embereink ott kell legyenek a törvényhozásban” – jelentette ki Barcui Barna, akitől megtudtuk azt is, hogy az új polgármesteri hivatal a főút mellett épül meg, ahol van egy tanácsi tulajdonban lévő, több mint 6000 négyzetméteres területük. Egy modern, a mai kornak megfelelő hivatalt építenek, ahol mindennek lesz helye. Természetesen parkolóhelyeket is kialakítanak az intézmény udvarán, melyekben az elektromos autók számára négy töltőállomást biztosítanak. Jelenleg a vedresábrányi hivatal munkatársai és ügyfelei az utcán parkolnak, mely még a forgalmat is zavarja. Az anyagi fedezetet pályázat útján akarják biztosítani. Segítséget a fejlesztési minisztériumtól és annak vezetőjétől, Cseke Attilától remélnek, és minden esély megvan arra, hogy ezt meg is kapják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!