Dakar

2023.12.13. 16:24

A legjobb pilótákkal hódítaná meg a Dakar-ralit a Dacia

A Renault csoport tagja a WRC Rali Világbajnokság kilencszeres győztese, a francia Sebastien Loeb után a Dakaron eddig ötször elsőként célba érő katari Nászer el-Attiját is leigazolta.

Forrás: autocar.co.uk

Jósa Attila

A katari pilóta, Nászer el-Attija, a Dakar-rali ötszörös győztese (2011, 2015, 2019, 2022, 2023) 2024-től a Dacia csapatának tagja lesz - jelentette be az autógyártó kedden. Nászer el-Attija a 2024-es tesztfázisoktól kezdve hivatalosan a Renault csoport márkájánál fog versenyezni, majd a Dakar-ralin és a 2025-ös FIA Rally-Raid Világbajnokságban (W2RC) Sebastien Loeb és Cristina Gutierrez Herrero mellett törekedhet majd a minél jobb helyezés eléréséért – áll a közleményben. „2024-től a három pilóta a marokkói versenyen teszteli majd a márka prototípusát, amely szintetikus üzemanyaggal működik. A közös cél: megnyerni a Dakart” – teszi hozzá a nyilatkozat.
Az 52 éves el-Attija másodpilótája továbbra is a francia Mathieu Baumel marad, akivel 2015 óta dolgozik együtt. A katari versenyző már aláírt egy szerződést a brit Pro-Drive csapattal a 2024-es Dakar-ralira, amelyet január 5-19. között rendeznek meg Szaúd-Arábiában (akárcsak Sebastien Loeb és belga másodpilótája, Fabian Lurquin), miután hét szezont töltött a japán gyártó Toyota színeiben. Első Dakar-raliján való részvétele óta, amelyen 2004-ben Szenegálban egy Mitsubishi Pajeróval a 10. helyet szerezte meg, három különböző gyártó színeiben ötször nyert a versenyen: először a Volkswagennel (2011), majd a Minivel (2015) és a Toyotával (2019, 2022 és 2023).
Nászer más sportágakban is szép sikereket aratott, édesapja hobbiját követve kezdett sportlövészettel foglalkozni és mindössze hat hónapnyi versenyzés után, az 1995-ös Ázsia Játékokon elért eredményével kvalifikálta magát az atlantai olimpiai játékokra a skeetlövők közé. Londonban, 2012-ben az ötödik olimpiáján vett részt, szereplését pedig egy bronzéremmel koronázta meg.
„Nagyon boldog vagyok, hogy a Dacia család tagja lehetek. Ez egy vonzó márka, az egész világon látom az autóikat. Úgy gondolom, hogy ez egy erős csapat lesz, és már az első évben megpróbálunk nyerni” – nyilatkozta a Daciához igazolása kapcsán a katari versenyző.
„A Dakar-rali az új technológiák fejlesztésének teljes körű laboratóriuma, a tegnapi Dakarnak semmi köze a mai és a holnapi Dakarhoz. A Dacia DNS-e hasonló a Dakar-rali DNS-éhez, mivel ez egy olyan vállalat, amelynek értékei közel állnak a természethez, és a Dacia autóit pedig úgy tervezték, hogy robusztusak legyenek, és támogassák a kalandos életmódot a természet közepén” – hangsúlyozta Denis Le Vot, a Dacia vezérigazgatója a „Dacia Dakar 2025" projektet bemutató sajtótájékoztatón, még júliusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában