Cselgáncs

2023.11.21. 10:57

Harmadik lett az U23-as Európabajnokságon Alex George Creţ

A Potsdamban (Németország) rendezett U23-as Cselgáncs Európa-bajnokságon 36 ország 310 sportolója (184 férfi és 126 nő) vett részt.

Forrás: Román Cselgáncs-szövetség

Szakács Dávid 

A román küldöttséget 14 cselgáncsozó képviselte, melyben szerepelt Alex George Creţ (90 kg) és Ioan Dzitac (73 kg) dzsúdós is. A 73 kg-os kategóriában Dzitac az első két fordulóban Lenz Naprudnik (Ausztria) és Grigorii Lentoae (Moldovai Köztársaság) ellen jutott tovább, ezt követően azonban kiesett a Jevgen Honcearkóval (Ukrajna) szembeni összecsapáson. Creţ a 90 kg-osok csoportjában kiemelkedő teljesítményt nyújtott, miután először a cseh Michal Pfafot, majd a későbbiekben Nerpel Gergelyt győzte le, bejutva a legjobb négy versenyző közé. Az elődöntőben a 21 éves cselgáncsozó kikapott az ukrán Nikita Yudanovtól, a bronzmérkőzésen viszont a szerb Vojin Mandic legyőzésével kárpótolta magát, megszerezve a harmadik helyet. 

Creţ két héttel ezelőtt is figyelemreméltó eredményt ért el a felnőtt Európa-bajnokságon, ott a fiatal váradi a hetedik pozícióban zárt. „Alex remek teljesítményt nyújtott, kiválóan zárta az idényt. Az eredménye lehetett volna még jobb is, ám sajnos az elődöntőben a hasonló kvalitású ellenfelével szemben vereséget szenvedett. Mindenesetre elégedett vagyok, a formája biztató a jövőre nézve. Alex továbbra is versenyben van a párizsi olimpiai kvalifikációért, de a jövő évi versenyeken még több pontot kell szereznie” – nyilatkozta Emil Morar, a román válogatott vezetőedzője. 

Alex George Creţ és Ioan Dzitac a Nagyváradi VSK (edzők: Emil Morar és Dan Fâşie) sportolói. Creţ a román olimpiai csapat, míg Dzitac az Ifjúsági Olimpiai Cselgáncs Központ tagja (székhelye Nagyváradon van). Alex egyike azon kevés nagyváradi sportolónak, akik esélyesek a 2024-es párizsi olimpiai játékokra való kijutásra. A potsdami Eb egyéni versenyében a román küldöttség további két bronzérmet szerzett Amanda Zuaznabar (63 kg) és Darius Georgescu (+100 kg) révén, ezzel Románia az éremtáblázaton a 15. helyen zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában