LEN

2023.09.10. 15:13

Vízilabda: idén sem lesz ott a váradi csapat a BL-főtáblán

Mindhárom mérkőzését elvesztette a hazai környezetben szereplő Nagyváradi VSK a LEN Bajnokok Ligája selejtező tornáján.

Forrás: csmoradea.ro

Jósa Attila

A nagyváradi torna első pénteki mérkőzésén a görög Vouliagmeni négy góllal, 12–8-ra legyőzte az olasz Ortigiát. A váradiak a Primorje Rijekával találkoztak, az előzetes számolgatások alapján a horvát csapat tűnt a leginkább verhetőnek az ellenfelek közül, már ha ilyet egyáltalán ki lehet jelenteni a világ élvonalába tartozó horvát vízilabdaiskola egyik legnevesebb klubcsapatával kapcsolatban. A meccsre kilátogató mintegy 700 néző legnagyobb örömére a szerb Petar Velkic közelről pofozta a hálóba a labdát a mérkőzés elején, Brguljan gyors egyenlítő góljára pedig Mihnea Gheorghe ötméteresből szerzett gólja volt a VSK válasza (2–1). Ekkor úgy tűnt, lehet keresnivalója a piros-kékeknek az idény első hivatalos meccsén, a horvátok azonban a negyed végéig kiegyenlítettek, a második játékrészben pedig sorozatban lőtték a gólokat (2–6). A tornára sikerült „összedrótozni” a nyár elején szerződtetett Filip Gardasevicet, aki egy remek balkezes lövéssel három gólra zárkóztatta fel a váradi alakulatot. A harmadik játékrész a CSM Oradea számára alakult jobban, amely Vlad Dragomirescu és Mihnea Gheorghe révén kétszer is betalált, míg a horvátok csak egy gólt dobtak, így az utolsó negyed előtt 5–7 volt az állás.

A záró negyedben egy bírói tévedés gyakorlatilag eldöntötte a pontok sorsát: sarokdobás helyett a horvátoknak ítélték a labdát, a megúszó Gabriel Burburan pedig köszönte szépen, és kapuba bombázott (5–8). A VSK-nak még kétszer sikerült betalálnia Belényesi Dávid és Petar Velkic révén, de a fordításra már nem volt esélye, a Primorje Rijeka 10–7-re győzött.

 

Meglepő érdektelenség

Szombaton a Vouliagmeni 14–12-re legyőzte a Rijeka csapatát, ezzel pedig hatalmas lépést tett a továbbjutás felé a görög sztárcsapat. A szombat délutáni VSK – Ortigia találkozót mindössze 500 néző jelenlétében vívták, ami egy BL-selejtező kapcsán már-már nevetségesen alacsony számnak mondható, főleg egy vízilabda hagyományaira annyira büszke városban, mint Nagyvárad.

A hazai játékosok a lelátóról érkező támogatás hiányában is mindent megtettek az olasz csapat ellen, de érezhető volt, hogy ez a torna még túl korai a nyáron számos változáson átesett keret életében. A másik oldalon az Ortigia játékosai csukott szemmel is tudták a figurákat, játékosai ragyogó egyéni megoldásokra voltak képesek. Közülük is kiemelkedett egy régi „ismerős”, a japán Juszuke Inaba, aki korábban 3 éven keresztül Nagyváradon ontotta a gólokat. Inaba a Pallanouto Triste csapatától a nyáron igazolt át az Ortigiához, a 23 éves japán sztárnak pedig nagy tervei vannak új csapatával, mellyel olasz bajnokságot szeretne nyerni. A még mindig csak 23 éves pólós hatalmas gólokat lőtt a VSK kapujába, vele csak Gardasevic tudta tartani a lépést hazai oldalról. Az első negyedben 4–3-ra még a VSK vezetett, de 5–5 után jött a szokásosnak mondható „rövidzárlat”, ami ezúttal nem is volt annyira rövid (5–11). A döntő negyedben a VSK nem szerzett gólt, cserébe az olaszok lőttek kettőt, így kialakítva a hétgólos különbséget (7–14). A váradi csapatból mindössze hárman iratkoztak fel a góllövők közé: Gardasevic háromszor, a lövésekre bátran vállalkozó Belényesi, valamint Mihnea Gheorghe pedig kétszer talált be az Ortigia kapujába.

A torna utolsó napján a kissé hitehagyott játékot mutató VSK 14–5-re kikapott a Vouliagmenitől. A váradiak góljait Vancsik Levente, Tiberiu Negrean, Belényesi Dávid, Bogdan Remeș és Petar Velkic szerezték. A váradi tornát a Vouliagmeni nyerte hibátlan teljesítménnyel, így a görögök lesznek ott a BL csoportkörében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában